///**/

Secretele unei ten frumos și sănătos pe timpul toamnei

de | Blog | 0 comentarii

Î: Care sunt principalele probleme cu care se confruntă tenul la începutul toamnei?
R: Trecerea de la un anotimp cu zile calde la unul cu oscilații de temperatură, vânturi tăioase, modificări de umiditate ale aerului, pot duce la sensibilizarea tenului și la deshidratare.

Î: Este adevărat că acneea poate fi cel mai bine tratată toamna?
R: Pentru un pacient cu acnee nu există o limită legată de anotimp în ceea ce privește nevoia de a-și rezolva această problemă. Dar e bine știut că medicamentele și produsele dermatologicerecomandate de către specialist, au riscul de fotosensibilizare a tenului la unele persoane, și de aceea se preferă terapiile mai agresive să se efectueze într-o perioadă mai puțin uscată, tocmai pentru a diminua sau a minimiza acest risc suplimentar.

Î: Poate fi acneea agravată de utilizarea produselor de make up?
R: Există o gamă largă de produse de make up, începând de la cele profesionale (folosite în televiziune), până la cele din magazinele “de beauty” din comerț, și aici mă refer la “fondurile de ten”. Astfel, pot fi produse pe bază de ulei sau pe bază apoasă, fiecare destinate pentru un anumit tip de ten și cu un grad diferit de acoperire, camuflare.
Cea mai frecventă problemă cu produsele de make up este legată de apariția unei “erupții neuniforme” ce debutează cu mici puncte roșii, întrucât fondul de ten poate pătrunde la nivelul feliculului pilos, unde se poate amesteca cu secrețiile glandelor sudoripare și cu sebumul și, dacă toate acestea se întâmplă pe fondul unui ten cu acnee, atunci lucrurile se complică. În acest moment, majoritatea produselor de make up au scris pe ambalaj caracterul lor. De aceea este important să folosim fonduri de ten adaptate pentru fiecare tip de ten, să nu facem rabat de la calitate, dar nici exces în folosirea lor.

Î: Cum putem remedia problema tenului uscat?
R: Ieșim din vară cu un ten deshidratat și agresat de soare, deși în ultima perioadă devine tot mai populară noțiunea de “fotoîmbătrânire”, ce rezultă din expunerea cumulativă și, uneori, exagerată la razele solare. Ne putem trezi cu modificări cutanate ca pete maronii, vase de sânge dilatate ce brusc devin vizibile, o scădere a elasticității și a supleții tenului. De aceea hidratarea corectă, cu produse bine alese, e necesară în această perioadă de recuperare a tenului.

Î: Care sunt afecțiunile dermatologice ce se agravează toamna?
R: Cam acesta este momentul când se trece de la produsele de hidratare cu textură ușoară (pe care le folosim vară) la cele cu bază uleioasă, mai grasă, cu un potențial mai mare de hidratare.
Ca urmare a modificărilor de temperatură, a agresivității factorilor de mediu, tindem să pierdem apă. Așadar, dacă o persoană este diagnosticată cu dermatită atopică (o piele uscată constituțional) sau Psoriazis vulgar, trebuie să știe că toamna se află în zona de risc.
Alte afecțiuni care au potențial e agravare ar fi: ihtioza (boala cu caracter genetic ce se manifestă clinic cu o piele uscată, descuamată), eczema numulară sau pruritul nespecific (haine groase ce pot irita suplimentar pielea).

Î: Ce facem cu tenul roșiatic și pielea descuamată?
R: Când vorbim de un ten cu tendință roșiatică, trebuie să încadrăm această problemă, atunci când este cazul, în zona unei rozacee (cuperoză), ca o prevenție primordială. Avem datoria de a limita expunerea la factori ce declanșează, întrețin sau agravează o rozacee: temperaturile extreme (cald, rece), băuturile fierbinți, mâncarea picantă, cafeaua, fumatul sau sursele de căldură directe, deoarece, toate acestea duc la o hiperactivitate a vaselor mici de piele (VC (vasoconstrictori), VD (vasodilatatori)), la început reversibilă materiei cu un caracter cvasi-constant. Se vor recomanda produse topice ce pot contracara această reactivitate vasculară, dar și produse de camuflaj (de obicei, de culoare verde) ce atenuează culoarea roșie.

Î: Cum ne hidratăm tenul toamna?
R: Hidratarea corectă a tenului se poate face pe 2 căi. Una externă ce constă în folosirea de produse dermato-cosmetice special concepute pentru a limita pierderile de apă și care aduc un aport suplimentar de agenți de hidratare, dar și una interioară, toamna fiind un anotimp ofertant în ceea ce privesc legumele și fructele. Bineînțeles, să nu uităm de cei 2 litri de apă.

Î: Cum ne pregătim tenul toamna?
R: Nu există un protocol general de pregătire a tenului, ci este nevoie să adaptăm tipul de îngrijire pentru sezonul răcoros, în funcție de nevoile individuale. Totuși, cremele hidratante nu ar trebui să lipsească din ritualul zilnic de îngrijire, indiferent de anotimp.

Î: Ce fel de produse ar trebui să folosim pentru o îngrijire corectă a tenului?
R: Există 2 tipuri de produse cosmetice pentru îngrijirea tenului. Acestea sunt cele de curățare (inclusiv soluțiile astringente) și cele de hidratare.
Produsele de curățare, și aici putem vorbi fie de săpunuri, geluri, creme de curățat, sunt la momentul actual destinate pentru fiecare tip de ten, inclusiv cel cu acnee, dar este necesar să știm că o curățare agresivă nu este un prielnică, pentru că asigurarea unei igiene corecte a pielii nu trebuie să afecteze bariera cutanată.
Produsele de hidratare au ca scop hidratarea persoanelor cu lipsă de reținere de apă în organism și crearea unui mediu optim pentru menținerea activă a barierei cutanate. Putem enumera agenții de hidratare ce previn evaporarea apei, dar și agentii care atrag apa, ca de exemplu glicerina, ureea, acidul hialuronic.

Î: Ce produse cosmetice ar trebui să evităm?
R: În primul rând, cele nepotrivite pentru tenul nostru cu sau fără probleme, dar alegerea poate fi îngreunată de multitudinea opțiunilor existente pe piață. În al doilea rând, ar trebui evitate produsele ale căror proveniență și compoziție nu sunt clar specificate pe cutie sau ambalaj. Și nu în ultimul rând, sunt de evitat acele produse ce pot avea un caracter alergizant sau iritativ. Dacă ne știm alergici la anumite substanțe din compoziția produselor de îngrijire, ar trebui să le evităm. Din păcate, nu știm la ce suntem alergici până nu avem ghinionul de a ne trezi cu o dermatită alergică de contact la produsele cosmetice folosite.

Î: Care sunt cele mai dăunătoare obiceiuri pentru ten?
R: Din nefericire, nu există o limită în privința obiceiurile dăunătoare, dar cele mai frecvente sunt legate de o demachere incorectă sau, mai grav, de lipsa ei, de reaplicarea produselor de machiaj, așa-zisul “retuș din cursul zilei”, care nu ar trebui să se facă peste un machiaj existent. Tot în zona machiajului aș include și folosirea de produse cu termen expirat, cât și produse cu perii de machiaj murdare (în mod normal, acestea ar trebui spălate o dată la 2 săptămâni).
Un alt obicei dăunator este exfolierea agresivă, dură, ce se poate manifesta prin simularea secreției de sebum și, în cele din urmă, duce la acnee. Recomand gomajele blânde, delicate, de maxim 2 ori pe săptămână.

Î: Cum ar trebui să arate ritualul corect de îngrijire toamna?
R: Este importantă curățare potrivită și specifică fiecărui tip de ten, cu produse de calitate, puțin agresive, urmată de o hidratare corectă și adecvată momentului zilei. Astfel, vom folosi produse cu o textură lejeră pe parcursul zilei și rezervăm cremele în bază de ulei, mai grase, pe parcursul serii, atât în ceea ce privește fața, cât și restul corpului.

Tratamentul chirurgical pentru sindromul tunelului carpian

Sindromul de tunel carpian (cunoscut și ca sindromul de canal carpian) apare atunci când nervul median este comprimat la nivelul tunelului carpian, tunel format din ligamente și oase carpiene.  Sindromul de tunel carpian se manifestă prin amorțeală, furnicături și...

Tratamentul chirurgical al ginecomastiei

Creșterea în volum a sânilor la bărbați este cunoscută și ca ginecomastie. Aceasta este cauzată de excesul de grăsime localizată la nivelul sânilor, de dezvoltarea în exces a țesutului glandular sau de o combinație între grăsime excesivă și țesut glandular.  Ce este...

Tot ce trebuie sa știi despre mărirea buzelor cu acid hialuronic

Acid hialuronic pentru buze! WOW, e o rețetă specială care face multe persoane fericite. Acidul hialuronic în buze duce la augmentarea acestora pentru un aspect mai plin și mai tânăr prin refacerea conturului (pentru a estompa liniile fine) și prin refacerea...

Reducția mamară

Ce este reducția mamară Intervenția de reducție mamară este o procedură chirurgicală în folosul pacientelor cu sâni care au aspect inestetic: sunt mari, lăsați (ptoză mamară) și grei. Prin operația de micșorare a sânilor se elimină grasimea (țesutul adipos), tesutul...

Injectări cu toxină botulinică

Injecțiile cu botox ajută la diminuarea ridurilor de pe frunte, a ridurilor dintre sprâncene și a celor de la marginea externă a ochilor. Tratamentul este rapid și eficient. Rezultatele se văd după 2-3 zile și se mențin cam jumătate de an, iar planul se poate repeta...

5 ani de botox

Ce injectări ați ales să faceți în cei 5 ani? În cei 5 ani am ales botox pentru toate cele 3 zone ale feței. Au fost dureroase? Având în vedere că mi-a fost aplicată cremă anestezică, procedura în sine nu a fost foarte dureroasă. Substanța însă îmi provoca o mică...

Blefaroplastia Inferioară

Chirurgia pleoapelor inferioare, numită și blefaroplastie inferioară este o intervenție ce îmbunătățește aspectul de la acest nivel și oferă ochilor un aspect întinerit. Spre deosebire de blefaroplatia superioară care are ca scop îndepărtarea surplusului de tegument...

Botox riduri

Botoxul este forma purificată a toxinei botulinice, o proteină produsă de bacteria anaerobă numită Clostridium Botulinum, care apare în carnea stricată și în conservele expirate. Dacă este consumată, toxina devine o otravă puternică, dar injectată în cantități mici...

Ridicare pleoape

Blefaroplastia superioară, cunoscută și ca intervenția de ridicare a pleoapelor, înlătură excesul de tegument sau de grăsime de la nivelul pleoapelor superioare, corectând astfel aspectul de „ochi căzuți”. Blefaroplastia readuce câmpul vizual la un nivel optim, poate...

Reducție mamară

Ce este hipertrofia mamară Hipertrofia mamară nu este o boală, ci o stare a sânilor: ea reprezintă creșterea excesivă în volum și în greutate a acestora. Consecința directă este întinderea și relaxarea ligamentelor care susțin glanda mamară, orecum și a pielii...