1. CE ESTE MĂTREAȚA?
Mătreața, numită în limbaj dermatologic Pitiriazis simplex capitis, este o afecțiune a pielii capului foarte comună, caracterizată printr-o descuamare excesivă a scalpului, însoțită sau nu de o ușoară senzație de mâncărime. Se consideră că aproape 70% dintre oameni se confruntă la un moment dat cu această afecțiune, care poate duce la caderea parului.
2. CÂTE TIPURI DE MĂTREAȚĂ EXISTĂ?
Pe de o parte, există mătreața uscată, rezultată din accelerarea regenerării celulelor pielii capului, ce sunt împinse la suprafață; clinic scuamele sunt fine, ca niște fulgi, se detașează ușor și, de obicei, pacienții le observă pe hainele închise la culoare.
Pe de altă parte, există mătreața grasă, rezultată dintr-un exces de sebum la nivelul scalpului, se asociază cu un păr gras și clinic scuamele sunt mai grase, gălbui și, în general, aderente.
3. CARE SUNT FACTORII CARE FAVORIZEAZĂ APARIȚIA MĂTREȚII?
Apariția mătreții, indiferent de natura ei, trădează un scalp sensibil la factorii externi și astfel pielea capului se reînnoiește într-un ritm mai accelerat decât e necesar.
Principala cauză a mătreții este o ciupercă numită Malassezia furfur, care trăiește pe scalpul sănătos al majorității, dar care, în anumite condiții favorizante se poate multiplica necontrolat. Dintre factorii care contribuie la apariția mătreții amintesc transpirația, secreția crescută de sebum, stresul, spălarea excesivă, fluctuațiile hormonale.
4. CE SIMPTOME DESCRIU PACIENȚII CÂND VIN LA CABINET?
De cele mai multe ori, pacienții acuză o piele uscată la nivelul scalpului însoțită sau nu de o senzație de mâncărime. Însă, când pielea capului prezintă zone de inflamație, roșeață, un prurit (mâncărime) mai accentuat și scuame grase, poate semnaliza existența unor probleme mai serioase precum psoriazisul sau dermatita seboreică.
5. ESTE MĂTREAȚA O AFECȚIUNE CONTAGIOASĂ?
Nu, fie că vorbim de cea grasă, fie de cea uscată, mătreața nu este o afecțiune contagioasă.
6. CUM ALEGEM ȘAMPONUL ANTIMĂTREAȚĂ?
După încadrarea corectă a simptomelor, alegerea celui mai potrivit produs pentru a îndepărta și a preveni reapariția mătreții, constă în folosirea de șampoane ce au drept ingredient activ zinc, piritinol, sulfură de seleniu sau ketoconazolul (toate aceste ingrediente previn multiplicarea excesivă a ciupercii Malassezia furfur).
Este corectă spălarea părului de 2 ori, iar la ultima șamponare trebuie lăsat să acționeze pe pielea capului 5 minute și apoi clătit bine.
Dacă șamponul ales nu mai dă randament, se înlocuiește cu altul care să conțină un ingredient activ diferit față de cel folosit anterior.
7. EXISTĂ O LEGĂTURĂ ÎNTRE MĂTREAȚĂ ȘI CĂDEREA PĂRULUI?
Da, atunci când mătreața este cauzată de secreția excesivă a glandelor sebacee (deci vorbim de scalpul gras) sau când vorbim de o moștenire genetică. Bărbații au tendința de a face mai des mătreață pentru că ei produc în mod natural mai mult sebum (prin secreția de testosteron). Astfel, apare o pierdere difuză a părului pe creștetul capului și în zonele parietale ca urmare a sensibilizării firelor de păr la hipersecreția de testosteron mai activ la nivelul receptorilor de piele.
8. CÂTEVA SFATURI ANTIMĂTREAȚĂ?
Pacienților mei le recomand să aleagă un șampon antimătreață cu proprietăți cosmetice bune, care să nu agreseze părul, să fie delicat, dar eficient în același timp.
În funcție de tipul de mătreață recomand șamponul cu formule adaptate pentru a scădea excesul de sebum la nivelul scalpului sau șampoane cu proprietăți hidratante și nutritive, pentru a preveni uscarea pielii capului.
Șamponul trebuie folosit de 2 ori la spălare, lăsat 5-7 min. pe pielea capului, iar spălarea în sine nu trebuie să fie agresivă, ci mai degrabă să se rezume la masarea blândă cu buricele degetelor.