Botoxul este forma purificată a toxinei botulinice, o proteină produsă de bacteria anaerobă numită Clostridium Botulinum, care apare în carnea stricată și în conservele expirate. Dacă este consumată, toxina devine o otravă puternică, dar injectată în cantități mici sub piele, la nivelul unor anumiți mușchi țintă, în formă purificată poate avea efecte benefice.
Cum acţionează botoxul asupra ridurilor
Botoxul se lipește, practic, de receptorii întâlniţi în terminaţiile nervilor scheletici. La nivelul sinapselor neuromusculare, aplicarea în doze terapeutice blochează eliberarea unui neurotransmiţător numit acetilcolină şi determină o reducere temporară a activității musculare din zonele tratate. Practic, botoxul împiedică nervii să mai trimită semnale către muşchi pentru a se contracta, iar aceştia rămân paralizaţi timp de mai multe luni. Efectul direct este că pielea devine mai netedă şi ridurile fine dispar.
Utilizarea botoxului în medicina estetică
De peste un sfert de secol, injectarea de toxină botulinică a devenit una dintre cele mai eficiente, sigure și populare metode de corectare a ridurilor, dar și de tratament al transpirației excesive (hiperhidroză) la nivel axilar, palmar sau plantar. Injecțiile cu botox ajută la eliminarea ridurilor din mai multe zone cu vizibilitate maximă, după cum urmează:
– ridurile pe frunţii – orizontale sau verticale (între arcadele sprâncenelor, „de încruntare”);
– ridurile pleoapelor inferioare;
– ridurile dinamice de la coada ochiului („laba de gâscă”);
– ridurile de deasupra buzei superioare („de fumător”);
– ridurile din jurul gurii sau de deasupra bărbiei;
– ridurile de pe gât – benzile verticale ce apar pe măsura înaintării în vârstă;
– corectarea zâmbetului gingival (“gummy smile”).
Pregătirea pentru injecțiile cu botox
Tratamentele cu botox care sunt efectuate în cabinetele Spitalului Zetta folosesc cele mai bune substanţe existente pe plan mondial. Medicii noştri de elită fac consultaţii atente şi prezintă pacienţilor toate detaliile şi variantele procedurii. Deciziile se iau împreună, în deplină cunoştinţă de cauză. E un fapt demonstrat de studii internaţionale că injectarea de toxină botulinică are un efect important de creștere a încrederii în propria persoană şi de îmbunătățire a calității vieţii.
Contraindicații pentru botox
– boala neurologică;
– bolile autoimune;
– sarcina;
– alăptarea;
– inflamația pielii;
– infecții localizate la nivelul pielii;
– acneea.
De asemenea, procedura nu poate fi efectuată la persoanele care iau calmante, antipiretice, diluante de sânge (medicamente care interferează cu coagularea sângelui, crescând astfel riscul apariției echimozelor și hematoamelor).
Injectarea botoxului
După ce pielea este demachiată și dezinfectată cu un preparat nealcoolic se procedează la răcirea cu gheață a feţei. Aceasta poate fi singura formă de anestezie, însă de cele mai multe ori se aplică și cremă anestezică astfel încât disconfortul resimțit să fie minim. Injecția cu botox este similară ca senzație cu pişcătura de țânțar şi durează câteva minute. Numărul de înţepături depinde de zona care se doreşte a fi corectată, iar cantitatea de substanţă este aleasă precis de medicul Zetta astfel încât să nu împiedice mișcarea feţei. Până la trei ore după procedură pacientul nu poate masa fața, nu trebuie să se aplece sau să doarmă. În acest fel toxina botulinică este împiedicată să curgă către părțile inferioare ale feței.
Rezultate injectare botox
Primele rezultate ale injectării cu botox ca tratament pentru ridurile fine sunt de obicei vizibile în a doua sau a treia zi după procedură, iar la două săptămâni se vine la control pentru a verifica dacă efectul botoxului a fost distribuit uniform. După 3-4 luni ar trebui efectuată următoarea şedinţă de tratament, apoi intervenţiile se pot repeta la jumătate de an. Toxina botulinică nu dă dependenţă şi tratamentul poate fi întrerupt oricând. Dacă pacientul decide că nu mai doreşte să efectueze alte ședinţe, pielea revine treptat la aspectul iniţial. Botoxul poate fi combinat cu alte tehnici de rejuvenare a pielii.
Programează o consultaţie la un un medic specialist din cadrul Spitalului Zetta din Bucureşti pentru a afla cat mai multe detalii despre injectarea cu botox ca formă de tratament pentru riduri.