”Era puţintică la trup încât ar fi băut-o într-un pahar de apă şi aşa de subţirică de parcă era trasă prin inel”, iată cum își descria un scriitor personajul de poveste. Dar noi, cele reale, cum ne-am dori să se vorbească despre noi? Poate că nu suntem toate putințele la trup și nici trase prin inel, dar putem cu siguranță să avem o siluetă cu care să ne mândrim. Cu atât mai mult cu cât avem astăzi ajutor din partea chirurgiei estetice, care poate completa cu succes un stil de viață sănătos, cu sport și alimentație echilibrată.
Liposucția nu este un tratament împotriva obezității
Se vorbește astăzi mult despre chirurgia siluetei și despre modul în care ne poate ea ajuta să devenim mai frumoase și, desigur, mai încrezătoare. Atât de mult încât, în hățișul de păreri pro și contra, simțim nevoia să căutăm informații complete și avizate care să ne ajute să decidem, în final, dacă putem să apelăm la astfel de proceduri.
Vorbind despre estetica trupului nostru, prima chestiune care ne-ar putea deranja este grăsimea în exces, așezată confortabil fix acolo unde ne dorim mai puțin. Liposucția una dintre cele mai frecvente operații estetice din lume, inventată în 1974 de către doi medici chirurgi italieni. De atunci, popularitatea ei a crescut constant, dovada fiind datele statistice care arată că numai în statele Unite sunt efectuate 400.000 de astfel de operații pe an. Rolul acestei proceduri este să remodeleze arii specifice ale corpului, prin îndepărtarea depozitelor de grăsime în exces, îmbunătățind astfel conturul și proporțiile corpului.
”Liposucția poate fi folosită pentru a corecta depozitele refractare din mai multe zone ale corpului, incluzând: coapse, brațe, gât, șolduri, mijloc, spate, genunchi, piept, obraji, bărbie, gambe și glezne. În anumite cazuri, liposucția poate fi asociată cu alte procedee de chirurgie plastică, cum ar fi liftingul facial, reducția mamară sau abdominoplastia”, explică dr. Bogdan Măciuceanu, medic primar în Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă la Clinica Zetta (www.clinicazetta.ro ).
Este bine de știut că liposucția nu vine să suplinească indisponibilitatea noastră de a face sport sau de a ne alimenta atent, ci doar o poate completa într-un mod eficient. ”Liposucția nu este un tratament împotriva obezității și nu înlocuiește exercițiile fizice regulate sau obiceiurile alimentare sănătoase. Cei mai buni candidați pentru această intervenție sunt persoanele care au depozite localizate de grăsime, însă își mențin corpul într-o formă bună prin exerciții regulate”, spune specialistul.
În cazul persoanelor care doresc să apeleze la liposucție, dar care au greutatea corporală peste indicele normal, medici recomandă mai întâi regim alimentar pentru a scăpa de surplus. ”O cantitate mare de țesut adipos eliminat prin intervenție chirurgicală poate prezenta riscuri foarte mari, motiv pentru care pacienții obezi nu pot fi operați. Intervenția se va efectua la o perioadă de timp după încheierea dietei, astfel încât corpul să aibă imunitatea și nutrienții suficienți și să nu îngreuneze recuperarea”, precizează medicul.
Cine poate apela la liposucție
Liposucția este o operație la care pot recurge persoanele cu o stare bună de sănătate, cu vârsta cuprinsă între 18 – 75 ani, nefumătoare, cu o greutate corporală aflată în parametri normali și care își doresc nu să slăbească, ci să își remodeleze corpul. Liposuctia este interzisă persoanelor cu afecțiuni cardiace grave, boli de coagulare de tipul trombofiliei și femeilor însărcinate.
”Există anumite depuneri de grăsime care, în cazul unora dintre noi, nu pot fi eliminate nici prin dieta sănătoasă, nici prin sport. Aceste zone predispuse la surplus reprezintă trăsături ereditare, iar liposucția este singura metodă de îndepărtare a țesutului nedorit”, explică dr. Măciuceanu. Abdomenul, șoldurile și talia sunt cele mai comune zone supuse acestei intervenții, dar și posteriorul, coapsele, pieptul, spatele, brațele sau zona de sub bărbie pot fi remodelate prin liposucție. ”Pe lângă reducerea propriu-zisă a proporțiilor, liposucția diminuează și aspectul de celulită care vine la pachet cu surplusul de grăsime”, precizează medicul.
Recuperarea este rapidă
Decizia de a recurge la o astfel de intervenție trebuie luată numai după consultarea medicului, iar pregătirea pentru operație presupune respectarea anumitor reguli. Intervenția va fi efectuată fie cu anestezie locală, fie cu una generală, în funcție de zonele vizate și durează 1 – 2 ore. ”Extragerea” țesutului gras începe prin realizarea unei incizii micuțe, într-o zonă neexpusă vederii, prin care se introduce un tub numit canulă, folosit pentru ”aspirarea” țesutului nedorit.
”Imediat după intervenție, pacientul va resimți un disconfort pentru care va primi calmante, antibiotice și anticoagulante, dacă este cazul. Unii pacienți se miră să descopere, după operație, că au câteva kilograme în plus la cântar, care dispar ulterior. Este ceva normal și se întâmplă din cauza acumulării de lichid, care necesită timp pentru a se resorbi. În funcție de amploarea intervenției, pacientul își va putea relua activitățile după un interval de timp cuprins între 2 zile și o săptămână, dar va evita ridicarea greutăților, activitățile sportive intense sau orice efort fizic excesiv în primele trei săptămâni”, ne spune dr. Măciuceanu.
După operația de liposucție este necesară menținerea unui regim de viață echilibrat din punct de vedere alimentar, dar și evitarea consumului de alcool și a fumatului. Este de așteptat ca senzația de mâncărime și amorțeala să dispară complet în 2 sau 3 luni de la operație, iar cicatricile rămase după incizii, care nu măsoară mai mult de câțiva milimetri, devin aproape invizibile în scurt timp după intervenție. Medicii recomandă evitarea expunerii acestora la soare timp de 6 luni după operație, pentru că altfel ele s-ar putea pigmenta diferit de restul pielii.