///**/

Blefaroplastia, operația care îți deschide bine ochii

de | Blog | 0 comentarii

”Ochii sunt oglinda sufletului!”, știm asta. De multe ori, chiar dacă ochii ne dezvăluie frumusețea interioară, aspectul pleoapelor ne poate da bătăi de cap. Dacă vă priviți în oglindă și vă supără aspectul ”căzut” al pielii de la nivelul pleoapelor inferioare sau superioare, iar zona arată îmbătrânită și obosită, blefaroplastia (remodelarea estetică a pleoapelor) poate fi soluția cea mai potrivită. Dr. Dragoș Muraru, medic specialist chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă de la Clinica Zetta (www.clinicazetta.ro), ne-a explicat în ce constă această intervenție și care sunt beneficiile ei.

Ce este blefaroplastia?

Odată cu trecerea timpului, pielea noastră își pierde din elasticitate, iar mușchii, din forță. Acest lucru se întâmplă și în zona pleoapelor, determinând evidențierea țesutului adipos și aspectul îmbătrânit al pielii.

Pe lângă faptul că ochii noștri își pot pierde din farmec, pleoapele căzute pot chiar diminua câmpul vizual din cauza faptului că împiedică deschiderea completă a acestora. Excesul de piele și grăsime duce la atât la scăderea câmpului vizual, cât și la apariția de riduri, pungi și cearcăne, conferind fizionomiei un aspect obosit și îmbătrânit.

Din fericire, putem corecta toate aceste neplăceri prin blefaroplastie, acea procedură chirurgicală care schimbă aspectul de ochi “căzuți” prin îndepărtarea excesului de piele și țesut adipos din zona respectivă. Aceasta este practicată încă din anii ’70, cu rezultate excepționale atât la bărbați, cât și la femei.

Prin blefaroplastie pot fi corectate atât pleoapele superioare, cât și cele inferioare, în cadrul aceleiași intervenții. De asemenea, ea poate fi asociată cu alte tipuri de intervenții precum liftingul facial.

”Deseori excesul de piele de pe pleoapa superioară poate fi asemenea unui fald ce acoperă tarsul și poate chiar să perturbe vederea. Intervenția asupra pleoapei inferioare va elimina excesul de piele și pungile de grăsime de sub ochi, dar va duce inclusiv la dispariția cearcănelor prin repoziționarea grăsimii de sub ochi”, ne explică dr. Muraru.

Cine poate apela la blefaroplastie

Blefaroplastia se adresează, în general, pacienților cu vârsta de peste 35 de ani, însă cei care ”moștenesc” un aspect neplăcut al zonei pleoapelor pot opta pentru acest gen de intervenție și la o vârstă mai tânără.

Dacă aveți probleme cu glanda tiroidă (hipotiroidismul sau boala Graves), nu este recomandat că apelați la blefaroplastie. Alte aspecte care trebuie comunicate medicului, înainte de a decide să apelați la blefaroplastie, sunt sindromul de ochi uscat (lipsa unei cantități suficiente de lacrimi), hipertensiune sau alte boli cardiovasculare. În aceeași măsură, diabetul, decolarea de retină sau glaucomul pot constitui factori de risc, fiind necesare  investigații suplimentare la oftalmolog sau internist înaintea acestei intervenții.

Cum ne pregătim

”Există câteva reguli care trebuie respectate înainte de intervenție, pe care medicul trebuie să le aducă la cunoștința pacientului: cu 2 săptămâni înainte de operație este interzisă aspirina și medicamentele ce au în componența lor această substanță; operația se face de regulă în afara perioadei menstruale și nu se poate realiza nici în cazul unei răceli sau infecții în organism; trebuie să evităm expunerea excesivă la soare înaintea operației; nu trebuie să urmăm diete drastice înainte pentru că acestea pot întârzia vindecarea; după miezul nopții dinaintea operației nu se mai mănâncă și nu se mai bea nimic”, ne spune medicul.

Ca orice intervenție chirurgicală, și în acest caz pot apărea consecințe mai puțin dorite. ”Depinde foarte mult de fiecare pacient în parte”, explică dr. Dragoș Muraru. ”Rezultatul nu este niciodată complet previzibil pentru că fiecare pacient are propria sa capacitate de vindecare”. La câteva zile de operație pot apărea vederea dublă sau în ceață. În cazul în care se îndepărtează mai mult țesut decât era necesar, poate apărea „ectropinul”, o retracție a pleoapelor inferioare care împiedică închiderea ochiului.

Cât durează și în cât timp ne recuperăm

Operația de blefaroplastie se face sub anestezie totală sau locală și durează de la o oră la trei ore,  în funcție de complexitate. Durata spitalizării se raportează tot la tipul de anestezie folosit, în cazul anesteziei totale pacientul urmând să rămână o noapte la spital.

”Inciziile sunt delicate și se fac la nivelul șanțului palpebral superior, respectiv imediat sub gene la pleoapele inferioară. Se separă tegumentul de mușchiul subiacent, după care se îndepărtează pungile de grăsime. În final se excizează surplusul de piele și se face o sutură delicată”, spune medicul. ”Este posibil ca imediat după intervenție, pacientul să constate învinețirea sau chiar inflamarea regiunii din jurul ochilor. Acestea pot persista de la câteva zile până la câteva săptămâni, astfel ca le recomandăm pacienților să doarmă cu capul cât mai ridicat, pentru ameliorare. În unele situații, ochii nu se închid la fel de strâns ca înaintea operației, iar acest lucru poate dura câteva săptămâni. Privirea încețoșată care poate dura câteva zile după intervenție este un efect al operației în sine, dar și al unguentului ocular și al picăturilor aplicate post-operator”, completează dr. Muraru.

La 7 – 10 zile după intervenție, pacientul se poate întoarce la serviciu, dar timp de două săptămâni trebuie evitate activitățile solicitante, care pot ridica tensiunea arterială. Purtătorii de lentile de contact vor reîncepe să le utilizeze după 2 săptămâni de la operație și este posibil să simtă, la început, un ușor disconfort. În primele luni persista o anumită sensibilitate la soare și vânt, așa că se recomandă ochelari de protecție.

Important de reținut este că cicatricile pot rămâne cu o nuanță ușor roz până la 6-9 luni, în final transformând-se într-o linie albă foarte subțire.

”Rezultatele intervenției bine executate de remodelare a pleoapelor se mențin ani de zile, îmbunătățind simțitor aspectul fizic al pacientului, precum și confortul său psihic. Operația poate întineri cu până la 5 ani zona care va fi eliberată de pungi, piele în exces și riduri”, spune specialistul.

Tratamentul chirurgical pentru sindromul tunelului carpian

Sindromul de tunel carpian (cunoscut și ca sindromul de canal carpian) apare atunci când nervul median este comprimat la nivelul tunelului carpian, tunel format din ligamente și oase carpiene.  Sindromul de tunel carpian se manifestă prin amorțeală, furnicături și...

Tratamentul chirurgical al ginecomastiei

Creșterea în volum a sânilor la bărbați este cunoscută și ca ginecomastie. Aceasta este cauzată de excesul de grăsime localizată la nivelul sânilor, de dezvoltarea în exces a țesutului glandular sau de o combinație între grăsime excesivă și țesut glandular.  Ce este...

Tot ce trebuie sa știi despre mărirea buzelor cu acid hialuronic

Acid hialuronic pentru buze! WOW, e o rețetă specială care face multe persoane fericite. Acidul hialuronic în buze duce la augmentarea acestora pentru un aspect mai plin și mai tânăr prin refacerea conturului (pentru a estompa liniile fine) și prin refacerea...

Reducția mamară

Ce este reducția mamară Intervenția de reducție mamară este o procedură chirurgicală în folosul pacientelor cu sâni care au aspect inestetic: sunt mari, lăsați (ptoză mamară) și grei. Prin operația de micșorare a sânilor se elimină grasimea (țesutul adipos), tesutul...

Injectări cu toxină botulinică

Injecțiile cu botox ajută la diminuarea ridurilor de pe frunte, a ridurilor dintre sprâncene și a celor de la marginea externă a ochilor. Tratamentul este rapid și eficient. Rezultatele se văd după 2-3 zile și se mențin cam jumătate de an, iar planul se poate repeta...

5 ani de botox

Ce injectări ați ales să faceți în cei 5 ani? În cei 5 ani am ales botox pentru toate cele 3 zone ale feței. Au fost dureroase? Având în vedere că mi-a fost aplicată cremă anestezică, procedura în sine nu a fost foarte dureroasă. Substanța însă îmi provoca o mică...

Blefaroplastia Inferioară

Chirurgia pleoapelor inferioare, numită și blefaroplastie inferioară este o intervenție ce îmbunătățește aspectul de la acest nivel și oferă ochilor un aspect întinerit. Spre deosebire de blefaroplatia superioară care are ca scop îndepărtarea surplusului de tegument...

Botox riduri

Botoxul este forma purificată a toxinei botulinice, o proteină produsă de bacteria anaerobă numită Clostridium Botulinum, care apare în carnea stricată și în conservele expirate. Dacă este consumată, toxina devine o otravă puternică, dar injectată în cantități mici...

Ridicare pleoape

Blefaroplastia superioară, cunoscută și ca intervenția de ridicare a pleoapelor, înlătură excesul de tegument sau de grăsime de la nivelul pleoapelor superioare, corectând astfel aspectul de „ochi căzuți”. Blefaroplastia readuce câmpul vizual la un nivel optim, poate...

Reducție mamară

Ce este hipertrofia mamară Hipertrofia mamară nu este o boală, ci o stare a sânilor: ea reprezintă creșterea excesivă în volum și în greutate a acestora. Consecința directă este întinderea și relaxarea ligamentelor care susțin glanda mamară, orecum și a pielii...