Pentru ca o interventie de replantare a unui segment amputat – mana, picior, ureche, nas, sa fie un success, primul pas foarte important este transportul acestuia. Exista numeroase cazuri in care mana sau degetele amputate au fost transportate in conditii improprii si din aceasta cauza nu au putut fi replantate: „Segmentul amputat se infasoara intr-o compresa, batista sau prosop umezite in apa sau ser fiziologic si se pune intr-o punga care se leaga si totul se pune intr-un alt recipient in care se afla apa cu gheata“. Afla in ce consta operatia de replantare a unui segment amputat si cat de functional mai poate fi acesta, chiar de la domnul Dr. Dragos Zamfirescu, medic primar chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva, in urmatorul interviul acordat publicatiei
Adevarul.ro:
- In ce conditii si cu ce sanse de succes poate fi replantata mana unui pacient care si-a zdrobit-o in urma unui accident?
In succesul unei replantari de segment amputat – mana, picior, ureche, nas etc., conteaza foarte mult conditiile in care este transportat acesta. Am intalnit destul de multe cazuri in care a fost extrem de frustrant sa observ ca mana sau degetele amputate au fost transportate in conditii improprii si din aceasta cauza nu au putut fi replantate. Tocmai de aceea este foarte important ca oamenii sa cunoasca anumite conditii de baza: segmentul amputat se infasoara intr-o compresa, batista sau prosop umezite in apa sau ser fiziologic si se pune intr-o punga care se leaga si totul se pune intr-un alt recipient in care se afla apa cu gheata. Ideea de baza este ca segmentul amputat sa se pastreze la rece (apa cu gheata are 4 grade Celsius) si nu fie pus in contact direct cu gheata, intrucat tesuturile pot sa degere. Au existat situatii in care mana sau degetul amputat au fost aduse complet degerate si in aceste cazuri, indiferent cat de bine sunt reparate arterele si venele, segmentele amputate vor muri pentru ca sunt degerate. Subliniez faptul ca este foarte important cum se transporta segmentul amputat.
De asemenea, este esential intervalul de timp in care se incepe replantarea si repararea vaselor, intrucat segmentele care au mase musculare semnificative, cum este de exemplu bratul, nu pot fi replantate daca se ajunge la spital dupa 6 ore de stat la temperatura camerei sau dupa 8 ore, desi au fost pastrate corect, la rece. Muschiul este unul dintre tesuturile care supravietuieste putin, 4-5 ore fara sange, deoarece moare daca nu este oxigenat. Daca se face o replantare dupa 6-8 ore si se repara artera si vena, muschii morti produc niste toxine care apoi intra in circulatia generala prin venele reparate si produc un soc toxic pacientului. Au existat situatii in care tinerii carora li s-a incercat o replantare de brat, au decedat la putin timp dupa operatie din cauza acestui lucru. Doctorii care au experienta si spitalele bine dotate stiu ca exista totusi solutii pentru a prelungi perioada pana la replantare. Este uneori foarte greu de decis ca un segment care arata bine, dar care a ajuns prea tarziu la medic sa nu fie replantat intrucat nu are indicatie.
Dupa ce a ajuns la medic, in centrele de microchirurgie care fac performanta, sansele de succes sunt destul de mari. La segmentele amputate franc, tip ghilotina, rata de succes este foarte mara, de 95-97%. Atunci cand mecanismul este mult mai brutal, precum strivirea, sansele scad semnificativ.
In anul 2017 nu mai reprezinta o surpriza replantarea unui segment amputat nicaieri in lume. Asta se intampla acum 40 de ani, insa in momentul de fata este un lucru clasic in sectiile de microchirurghie. Romania insa se confrunta cu o problema: nu mai sunt atat de multi chirurgi plasticieni antrenati in microchirurgie care sa isi doreasca sa faca operatii de genul acesta si din pacate in ultimii ani a scazut mult rata de succes in replantare. Microchirurgia este o tehnica chirurgicala foarte grea si din pacate nu foarte atractiva pentru medici. Cei care o practica o fac evident dintr-o pasiune deosebita.
- Cat de functionala mai poate fi mana dupa aceasta interventie?
Succesul unei replantari, in momentul de fata, nu mai este judecat dupa supravietuirea segmentului din punct de vedere vascular. Succesul unui segment replantat este dat pastrarea functiilor sale – acesta trebuie sa se miste, degetele trebuie sa simta, parul trebuie sa creasca, etc. Sansele de recuperare sunt proportionale cu tipul de mecanism prin care a fost amputat segmentul. Pentru mecanismul prin taiere franca, sansele de recuperare sunt aproape de 100%. Cu cat mana sau piciorul au fost mai strivite, cu atat recuperarea functionala este mai redusa.
- In ce consta interventia si cum afecteaza viata pacientului?
In primul rand atat segmentul amputat cat si bontul de unde s-a facut amputatia trebuiesc curatate, spalate si se indeparteaza tesuturile moarte, contaminate. Dupa care se identifica vasele de sange, arterele, venele, nervii, tendoanele, muschii, oasele. Exista mai multe etape de reparare: intai se fixeaza oasele, uneori in colaborare cu medicii ortopezi, dupa care se repara tendoanele si muschii. Momentul cel mai important este restabilirea vascularizatiei, adica repararea arterelor si venelor. Fara vascularizatie segmentul amputat nu va supravietui. Repararea arterelor si venelor se realizeaza la microscop, folosind instrumente si fire foarte fine, de catre un specialist in microchirurgie. Aceasta etapa reprezinta cheia succesului, intrucat de acea artera, care uneori poate sa aiba 1mm grosime, sau uneori chiar mai putin de 1mm, depinde succesul. Mana sau segmentul amputat daca nu sunt vascularizate, daca nu circula sange prin ele mor, in cateva zile. Nu poate fi ascuns esecul in aceste situatii.
Un alt criteriu de a evalua succesul este reluarea sensibilitatii. Mana trebuie sa fie sensibila, iar pacientul trebuie sa primeasca feedback de la ea. Asta inseamna ca trebuie reparati si nervii periferici, reparare care se realizeaza tot la microscop, cu instrumentele de microchirurgie.
In privinta impactului asupra vietii pacientului, o amputatie de mana sau brat, determina un grad de handicap, cu impact emotional puternic, in special la femei si la copii, unde se fac toate efoturile pentru a replanta orice segment. O replantare reusita poate pastra integritatea corporala a pacientului, echilibrul psihic, precum si calitatea vietii in general.