În 2017, 15% din pacienții Clinicii Zetta, Centru de Excelență în Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă, au fost străini proveniți din peste 30 de țări printre care Qatar, Islanda, Elveția, Suedia și Emiratele Arabe. În topul procedurilor realizate de către echipa chirurgicală se află proceduri de chirurgie reconstructivă a mâinii, de la intervenții pentru tratarea sindromului de canal carpian până la reconstrucții complexe, augmentarea cu implant mamar, rinoplastia, liposucția.
Operații în premieră națională
Clinica din România, unde lucrează o echipă medicală supraspecializată în operații cu grad înalt de dificultate, coordonată de dr. Dragoș Zamfirescu, este cunoscută pentru intervențiile în premieră națională, dar și pentru noile tehnologii și tratamente dezvoltate aici în urma proiectelor de cercetare științifică derulate anul trecut.
În 2017, echipa chirurgicală a efectuat în premieră medicală națională o reconstrucție complexă de penis cu țesut propriu recoltat de pe antebraț, proteză siliconică maleabilă și grăsime proprie, unui bărbat în vârstă de 33 de ani, căruia i-a fost amputat în cvasitotalitate organul genital. Echipa operatorie formată din 6 medici a realizat intervenția în două etape, la un interval de 6 luni de zile, și a fost finalizată cu succes, pacientul recăpătându-și toate funcțiile esențiale ale organului – urinară, senzitivă, erectilă și sexuală.
Printre premierele naționale realizate în anii trecuți de către echipa de medici ai clinicii se numără: replantări multiple de falange digitale distale, reconstrucția zâmbetului în urma paraliziei de nerv facial cu transfer liber de mușchi gracilis și baby-sittering cu nerv hipoglos și maseter sau transfer liber simultan de mușchi gracilis și transpoziție de mușchi temporal, reconstrucție funcțională de limbă cu transfer liber anterolateral de coapsă, reconstrucție mamară bilaterală cu țesut propriu, reconstrucție mamară cu țesuturi proprii cu duble anastomoze vasculare la pediculi diferiți sau antereograd și retrograd la mamară internă, diferite procedee de reconstrucție după paralizie de plex brahial (C7 contralateral, intercostali la copii sub 1 an, C7 contralateral cu grefon vascularizat de nerv ulnar, cu sau fără transfer liber de mușchi gracilis).
Noi tehnici și tratamente brevetate
Proiectele de cercetare științifică realizate la clinică s-au concretizat cu obținerea unui brevet pentru o nouă modalitate terapeutică în repararea nervilor periferici – BiocondNerv. Aceasta este o tehnologie care permite regenerarea în cazuri de defecte de nervi periferici, folosind conductori artificiali biocompatibili și tehnici de inginerie tisulară.
Proiectul ZettaSkin, pentru care a fost depusă o altă cerere de brevet, propune un protocol complet pentru vindecarea rănilor, folosind produse destinate pielii și acte chirurgicale personalizate pentru tratamentul inițial al plăgilor, recoltare a materialului celular autolog și încărcarea acestuia în substraturi personalizate, urmate de aplicarea și urmărirea progresului vindecării rănilor.
Echipă multidisciplinară și manager de caz pentru fiecare pacient
Un alt avantaj pe care îl găsesc pacienții care se adresează clinicii din România, atât români, cât și străini, este sistemul de case management implementat în clinică. Grație acestuia, fiecare pacient beneficiază de un coordonator dedicat care se ocupă de toate aspectele logistice pre și post operatorii, cunoaște toate datele medicale ale pacientului și ii stă acestuia la dispoziție 24 ore din 24.
Mai mult, fiecare caz care urmează a fi operat în clinică este analizat de o echipă multidisciplinară formată din chirurgul plastician coordonator, medicul anestezist, și, la nevoie, medicul oncolog, în ceea ce privește indicația operatorie, tipul de anestezie, planul chirugical (și eventual cel oncologic), riscurile operației și ale anesteziei, pentru a se asigura că toate intervențiile sunt realizate în deplină siguranță pentru pacient.