Dr. Zamfirescu şi echipa sa de la Clinica Zetta au efectuat miercuri, 4 iunie, o intervenţie delicată de replantare a unui deget secţionat, deşi statistică în astfel de cazuri nu i-ar mai fi dat multe şanse.
Marţi seara Marius, pacientul, şi-a secţionat complet degetul arătător cu un flex circular, provocând un traumatism grav, cu secţiuni la mai multe nivele şi fractură cominutiva (cu mai multe fragmente de os). După acest eveniment, fiind din provincie, Marius a venit la Clinica Zetta, la Dr. Zamfirescu la aproximativ 24 de ore de la accident.
Timpul acesta lung a lucrat în defavoarea lui. În mod normal secţionările în zonele cu muşchi sunt cel mai greu de refăcut întrucât aceştia se degradează cel mai repede. De aceea termenul de replantare este de maximum 6 ore pentru că intervenţia să reuşească. În cazul nostru (neavând zona cu musculatura) termenul ar fi fost de maximum 12 ore şi asta numai în condiţiile optime de prezervare a secţiunii amputate (la temperatura de frigider, în niciun caz sub 0 grade sau gheaţă direct pe ţesut).
Dr. Zamfirescu nu s-a descurajat în fata prognosticului nefavorabil şi a intrat într-o intervenţie dificilă cu optimism, de la ora 8 seara până la 12 noaptea împreună cu echipa sa. Au fost refăcute circulaţia, nervii, tendoanele şi osul. Traumatismul prin circular este extrem de dificil de rezolvat întrucât avem o secţiune etajată a structurilor şi nu una clar delimitată. Este vorba de lambouri decolate multiple, devitalizate, care nu sunt viabile şi nu pot fi utilizate în replantare.
Intervenţia a fost un succes, în dimineaţa aceasta degetul este cald, are o culoare roz, naturală şi cel mai important, are puls capilar. Acest puls este dovada vieţii şi a viabilității degetului. Sângele circulă în mod corect şi sunt mari speranţe de vindecare.
Chiar şi aşa, urmează o perioadă de 12 zile, destul de dificilă, în care nimic nu este sigur în ceea ce priveşte evoluţia. În acest timp ţesuturile ar trebui să se vindece, să se formeze legăturile neo-vasculare, iar degetul să aibă capacitatea de a supravieţui pe cont propriu.
Apoi mâna va fi ţinută în ghips timp de 4 săptămâni pentru vindecarea tendoanelor şi a osului. Urmează o perioadă mai lungă de recuperare. Din cauza traumei şi a imobilizării, articulaţiile vor fi dureroase şi imobile.
Noi îi suntem alături lui Marius şi îi ţinem pumnii aceste 12 zile cruciale.
Pentru mai multe informatii despre replantare click aici.