Dr. Zamfirescu și echipa sa au efectuat încă o operație cu grad foarte mare de dificultate, o reconstrucție de zâmbet în urma paraliziei de nerv facial. Aceasta paralizie s-a instalat acum peste 1 an de zile când pacienta a suferit o intervenţie de eliminare a unui neurinom acustic. Aceasta este o tumoră benignă care se dezvolta lent, adiacent față de creier, pe o zonă a nervului cranian opt care se găsește între creier și urechea internă. Mai este numit și schwannom vestibular fiind una dintre cele mai frecvente tumori cerebrale.
Unele dintre simptomele neurinomului acustic pot fi amețeli, pierderea echilibrului, amorțeala la nivelul fetei sau chiar pierderea auzului, datorită presiunii exercitate de tumora asupra nervului. Opţiunile de tratament includ monitorizarea periodică, iradierea și îndepărtarea chirurgicală. Cea din urmă a fost varianta aleasă acum mai bine de 1 an pentru pacienta noastră când s-a instalat una dintre cele mai frecvente complicații ale acestei intervenții: paralizia nervului facial.
Pentru a încerca restabilirea motilității, Dr. Dragoș Zamfirescu a ales o tehnică specială şi anume un transfer liber gracilis, un mușchi sănătos de la picior cu terminațiile sale nervoase. Este utilizată aceasta modalitate din cauza faptului că mușchiul fetei s-a atrofiat în tot acest timp în care nu a fost utilizat şi trebuie înlocuit astfel încât pacienta să poată redobândi mișcările la nivelul fetei.
Intervenția a durat 5 ore fiind una foarte complexă din punct de vedere microchirurgical. Vă ținem la curent cu evoluția pacientei.
După cum spuneam și în ocaziile anterioare este o intervenţie laborioasă care poate avea şi complicații ulterioare precum infecțiile, cicatrici hipertrofice, hematoame, mișcări involuntare în timpul efectuării celor voluntare, deficit senzorial în zona inferioară a piciorului de unde a fost prelevata grefa, etc.
Dr. Dragoș Zamfirescu, coordonatorul echipei, este doctor în științe medicale, medic primar în chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă la Spitalul Clinic de Urgență „Floreasca” București, Clinica Zetta și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, la catedra de chirurgie plastică. Are o experiență de peste 17 ani în chirurgie plastică, 16 ani în microchirurgie reconstructivă și 14 ani în chirurgie estetică. Din toamna anului 2014 este Preşedintele Asociaţiei Chirurgilor Plastici din România.