///**/

Reconstrucția sânilor cu implant mamar

de | Blog | 0 comentarii

Cancerul mamar este cea mai frecventă formă de cancer la femei şi reprezintă o treime din cancerele dezvoltate de către acestea. Din păcate, la nivel mondial, constituie a doua cauză de deces prin cancer la femei, iar în România este cea mai frecventă formă de cancer şi prima cauză de deces prin cancer în rândul acestora. Una din 8 femei va face în decursul vieții un cancer de sân.

Cu toții știm că metodele de depistare precoce sunt alegerea optimă iar, în ultimă instanța, mastectomia este operația care salvează vieți în rândul pacientelor cu cancer mamar. Deși are un efect pozitiv la nivel global atunci când operația de mastectomie este absolut necesară iar cancerul este extirpat, totuși suferința emoțională este frecvent întâlnită, fiind o intervenție mutilantă din mai multe punte de vedere. Majoritatea pacientelor supuse mastectomiei dezvolta depresii sau anxietate după intervenția chirurgicală. Extirparea sânului, simbolul feminității, generează o paletă largă de sentimente negative, femeia în cauza nemaiconsiderandu-se atractivă ca înainte de operație, își pierde stima de sine, încrederea în ea şi în cei din jur. Ea recurge la izolare şi evita contactul cu alte persoane, atât din cauza sentimentelor proprii, cât şi din cauza reacțiilor nepotrivite ale celorlalți. Psihologii au cuantificat suferința emoțională provocată de pierderea unui sân cu cea determinată de pierderea unei rude de gradul I.

Impactul psihic negativ al mastectomiei se manifesta în toate aspectele vieții. Pot fi afectate relațiile de familie, relațiile cu prietenii, viața socială şi chiar viața profesională, din acest motiv cancerul de sân este considerat o boală bio-psiho-sociala.

Pe lângă ajutorul familiei şi al psihologului, o soluție de înlăturare a disconfortului atât psihic cât şi fizic este reconstrucția mamară. Mulțumită procedurilor avansate, chirurgii plasticieni reușesc astăzi să reconstruiască sânii astfel încât să apară cât mai naturali, atât prin haine cât şi fără acestea.

CÂND ESTE RECOMANDATĂ RECONSTRUCȚIA CU IMPLANTURI MAMARE?

În primul rând, trebuie să știți că recomandarea pentru o reconstrucție de sân trebuie să vină în primul rând de la un medic oncolog sau de la o echipă interdisciplinara care obligatoriu trebuie să conțină şi un medic oncolog. În mod evident siguranța oncologică este pe primul plan, şi doar un oncolog poate aprecia corect şi responsabil acest lucru. Când medicul oncolog a decis ca pacientă este în limite de siguranța oncologică şi poate să treacă la etapa de reconstrucție, atunci intervine şi chirurgul reconstructiv.

Chirurgul vă poate recomanda reconstrucția cu implant mamar, atunci când volumul țesuturilor proprii nu sunt suficiente pentru reconstrucție. Alte cazuri sunt reconstrucțiile imediate sau secundare atunci când nu este programată radioterapia.

CUI ÎI ESTE CONTRAINDICATA RECONSTRUCȚIA MAMARĂ?

Majoritatea femeilor sunt candidate pentru această operație. Există anumite situații, spre exemplu unele afecțiuni preexistente, care cresc riscul complicațiilor intra şi postoperatorii, motiv pentru care în aceste cazuri reconstrucția nu este o variantă recomandată:

  • Evident că o boală în stadii avansate nu are o indicație de reconstrucție;
  • Obezitate (indice de masă corporală peste 35);
  • Probleme cardiovasculare: hipertensiune, boli de inimă;
  • Diabet zaharat;
  • Persoane fumătoare – fumatul interferează cu circulația sângelui, încetinește vindecarea plăgilor, conduce la formarea unor cicatrici inestetice.

Dacă se elimină acești factori de risc pacientele pot beneficia fără probleme de operația de reconstrucție mamară.

CE ÎNSEAMNĂ RECONSTRUCȚIA SÂNULUI CU IMPLANTURI MAMARE?

Când țesuturile restante în urma mastectomie sunt suficiente pentru a acoperi în siguranța un implant siliconic şi când se considera ca pacientă nu are nevoie de radioterapie postoperator, se poate alege reconstrucția imediată sau secundară cu un implant mamar definitiv.

Sunt situații în care, înainte de efectuarea implantului, este necesară folosirea unui expander tisular. Acesta este un implant temporar care este plasat sub mușchii pieptului şi care apoi este umplut treptat cu ser fiziologic pe parcursul unui număr de săptămâni sau luni pentru a întinde (expanda) treptat pielea şi mușchiul pectoral. Odată ce părțile moi (piele şi mușchi) sunt suficient de întinse, se îndepărtează expanderul şi acesta este înlocuit cu un implant permanent. Acest timp operator secundar pentru îndepărtarea şi schimbarea expanderului poate să dispară prin folosirea unui implant expander permanent care poate fi ajustat postoperator.

CARE SUNT TIPURILE DE IMPLANTURI?

Implanturile mamare au învelișul din silicon elastomer, cu suprafață texturată şi pot fi umplute fie cu soluție salină, fie cu gel siliconic.

Soluția salină prezintă avantajul de a nu provoca probleme dacă ajunge în interiorul corpului. Dezavantajul este că nu conferă aceeași senzație de natural precum cele umplute cu gel siliconic.

Nu trebuie să vă îngrijorați însă, gelul siliconic folosit astăzi este gel coeziv, ceea ce înseamnă că este puțin probabil că acesta să migreze în situația ruperii capsulei implantului. Exista şi posibilitatea că implanturile cu substanța salină să se dezumfle, sânul reconstruit să scadă în volum, iar suprafață să devină vălurita.

Cel mai frecvent utilizate sunt implanturile de silicon cu gel siliconic coeziv (gel care nu curge). Acestea pot avea forma rotundă sau anatomica şi sunt de diferite volume şi dimensiuni. Medicul este în măsură să aleagă implantul care se va potrivi cel mai bine cu formă şi volumul sânului sănătos şi cu baza naturală a sânului extirpat. Gelul siliconic conferă mai multă naturalețe sânului reconstruit.

CARE SUNT DEZAVANTAJELE RECONSTRUCȚIEI CU IMPLANTURI MAMARE?

  • Implanturile nu durează toată viața. Aproape jumătate din implanturile utilizate pentru reconstrucția de sân au necesitat îndepărtarea sau înlocuirea în primii 10 ani de la intervenție;
  • Trebuie să țineți cont de faptul că sunt necesare în timp mai multe investigații imagistice pentru controlul acestora şi trebuie efectuate cu strictețe;
  • Mamografiile de rutină realizate periodic pentru controlul recidivelor cancerului mamar sunt mai dificil de apreciat şi efectuat dacă aveți un implant (este necesară o doză mai mare de iradiere, iar compresia din momentul mamografiei este inconfortabilă).

CARE SUNT AVANTAJELE RECONSTRUCȚIEI CU IMPLANTURI MAMARE?

Între avantajele acestei intervenții se numără faptul că este o operație relativ simplă, cu o recuperare rapidă şi care lasă puține cicatrici.

Operația de reconstrucție mamară contribuie la restabilirea integrității trupului, redând feminitatea, frumusețea, maternitatea sau chiar propria identitate. Restaurarea sânului pierdut după o mastectomie ajustează echilibrul emoțional şi ajuta la reintegrarea în familie şi societate.

Reconstrucția îmbunătățește calitatea vieții femeilor care au trecut prin supliciile cancerului mamar, sub mai multe aspecte. Are multiple efecte pozitive precum creșterea stimei de sine, a încrederii în propriile forţe şi a convingerii că viața a revenit la normal.

 

Dr. Dragoş Zamfirescu

Doctor în Stiinţe Medicale, Medic Primar în Chirugie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă

La Clinica Zetta din Bucuresti

 

*articol efectuat pentru planetaroz.ro

Tratamentul chirurgical pentru sindromul tunelului carpian

Sindromul de tunel carpian (cunoscut și ca sindromul de canal carpian) apare atunci când nervul median este comprimat la nivelul tunelului carpian, tunel format din ligamente și oase carpiene.  Sindromul de tunel carpian se manifestă prin amorțeală, furnicături și...

Tratamentul chirurgical al ginecomastiei

Creșterea în volum a sânilor la bărbați este cunoscută și ca ginecomastie. Aceasta este cauzată de excesul de grăsime localizată la nivelul sânilor, de dezvoltarea în exces a țesutului glandular sau de o combinație între grăsime excesivă și țesut glandular.  Ce este...

Tot ce trebuie sa știi despre mărirea buzelor cu acid hialuronic

Acid hialuronic pentru buze! WOW, e o rețetă specială care face multe persoane fericite. Acidul hialuronic în buze duce la augmentarea acestora pentru un aspect mai plin și mai tânăr prin refacerea conturului (pentru a estompa liniile fine) și prin refacerea...

Reducția mamară

Ce este reducția mamară Intervenția de reducție mamară este o procedură chirurgicală în folosul pacientelor cu sâni care au aspect inestetic: sunt mari, lăsați (ptoză mamară) și grei. Prin operația de micșorare a sânilor se elimină grasimea (țesutul adipos), tesutul...

Injectări cu toxină botulinică

Injecțiile cu botox ajută la diminuarea ridurilor de pe frunte, a ridurilor dintre sprâncene și a celor de la marginea externă a ochilor. Tratamentul este rapid și eficient. Rezultatele se văd după 2-3 zile și se mențin cam jumătate de an, iar planul se poate repeta...

5 ani de botox

Ce injectări ați ales să faceți în cei 5 ani? În cei 5 ani am ales botox pentru toate cele 3 zone ale feței. Au fost dureroase? Având în vedere că mi-a fost aplicată cremă anestezică, procedura în sine nu a fost foarte dureroasă. Substanța însă îmi provoca o mică...

Blefaroplastia Inferioară

Chirurgia pleoapelor inferioare, numită și blefaroplastie inferioară este o intervenție ce îmbunătățește aspectul de la acest nivel și oferă ochilor un aspect întinerit. Spre deosebire de blefaroplatia superioară care are ca scop îndepărtarea surplusului de tegument...

Botox riduri

Botoxul este forma purificată a toxinei botulinice, o proteină produsă de bacteria anaerobă numită Clostridium Botulinum, care apare în carnea stricată și în conservele expirate. Dacă este consumată, toxina devine o otravă puternică, dar injectată în cantități mici...

Ridicare pleoape

Blefaroplastia superioară, cunoscută și ca intervenția de ridicare a pleoapelor, înlătură excesul de tegument sau de grăsime de la nivelul pleoapelor superioare, corectând astfel aspectul de „ochi căzuți”. Blefaroplastia readuce câmpul vizual la un nivel optim, poate...

Reducție mamară

Ce este hipertrofia mamară Hipertrofia mamară nu este o boală, ci o stare a sânilor: ea reprezintă creșterea excesivă în volum și în greutate a acestora. Consecința directă este întinderea și relaxarea ligamentelor care susțin glanda mamară, orecum și a pielii...