Clinica Zetta s-a alăturat încă de acum un an celor care luptă împotriva cancerului la sân pentru a arăta tuturor femeilor din România că există posibilitatea de a-și reechilibra viața puternic afectată de această boală. Echipa de chirurgi condusă de Dr. Dragoș Zamfirescu a efectuat atunci o operație pro-bono de reconstrucție mamară folosind țesut propriu provenit de pe abdomenul pacientei. Aceasta a suferit o mastectomie ca urmare a unui cancer la sân.
Astăzi, 15 octombrie 2014, Ziua Internațională a Reconstrucției Mamare, sărbătorim împlinirea a un an de la intervenția Lisabonei, pacienta Clinicii Zetta și vă oferim cu această ocazie un interviu despre experiența sa în decursul întregii perioade.
Cum a început povestea ta și când ai luat decizia să faci reconstrucția?
In ziua în care am acceptat mastectomia nimeni nu mi-a povestit despre posibilitatea aceasta, deci fiecare dintre noi ducem povara bolii fără a ni se da speranțe de reîntregire. În 4 Septembrie 2013 am văzut un interviu la televizor despre reconstrucțiile mamare si am luat decizia, întrucât nu-mi puteam vedea viața așa, incompletă. După operația mutilantă, dar necesara, de mastectomie, am căzut într-o depresie puternică. Impactul a fost extrem, o parte a feminității mele nu mai exista. Mă închisesem într-o carapace greu de desfăcut. Așa am început să caut, să mă informez despre reconstrucția sânilor. M-am bucurat mult când am primit răspuns la întrebările mele din partea Dl, Dr. Dragoș Zamfirescu cu atât mai mult cu cât, chiar în acel moment, era în concediu.
Cum a fost la consultație?
Am avut emoții foarte mari! Dar am avut deosebita plăcere de a cunoaște un medic cum rar am întâlnit, cel puțin în ultimii ani de când îmi petrec timpul în spitale. Dl. Dr. Zamfirescu mi-a explicat toate procedurile reconstructive existente, mi-a studiat dosarul medical cu toate investigațiile efectuate și am reușit împreună să aflăm ce anume îmi doresc eu, care cale este cea potrivită pentru mine . Nu-mi venea a crede că este real ceea ce se întâmplă cu mine și că voi redeveni femeie, am început să-mi doresc din nou să trăiesc.
Ziua operației? Povestește-ne experiența ta!
15 octombrie 2013, una din zilele cele mai emoționante pentru mine. Îmi aduc aminte cum am intrat în sala de operație mutilată din cauza cancerului necruțător și m-am trezit din anestezie întreaga și fericită. Vedeam pe chipul celor care mi-au fost aproape în această perioadă (echipa Clinicii Zetta) emoția și bucuria lor când m-au văzut pe mine zâmbind pentru prima dată de când m-au cunoscut. Am trecut prin dureri și o perioadă dificilă de recuperare dar a meritat fiecare moment pentru că simt ca frâiele propriei vieți se afla din nou în propriile mele mâini.
Cum te simți acum, la exact un an de la prima intervenţie?
Mi-am recăpătat încrederea în mine pe care mi-era greu să cred că o voi mai redobândi vreodată. Îmi pot permite să fac mișcări largi, sport, fără să–mi fie frică că se poate vedea proteza exterioară și ca cei din jur să fie uimiți de handicapul care l-am avut din cauza cancerului. Îmi permit să alerg după o mașină fără să-mi fac griji că voi rămâne fără proteza, pot purta o bluză cu decolteu, lucru imposibil de când am avut mastectomia. Spuneam că în toată perioada de după mastectomie m-am privit în oglinda doar de 4 ori. Acum, îndrăznesc să mă privesc pe mine însămi din nou, am primit în dar normalitatea.
Ce le spui femeilor care se afla in aceeași situație cu tine?
Concluzia este că încurajez reconstrucțiile mamare si le consider ca fiind un pas necesar spre vindecare, ultimul bastion cucerit în lupta împotriva cancerului la sân. Deci răspunsul meu pentru toate femeile în aceeași situație este că DA, merita să faceți reconstrucția mamara. Veți redeveni voi însevă, veți simți din nou că sunteți normale și veți dori din nou să vă aflați printre oamenii cu zâmbetul pe buze. Vreau și acum să mulțumesc Dl.-lui Dr. Dragoș Zamfirescu și echipei coordonata de dânsul întrucât mi-au schimbat viața total! Trăiesc și zâmbesc din nou!
Dr. Zamfirescu spune că „operația de reconstrucție mamară contribuie la restabilirea integrității trupului, redând feminitatea, frumusețea, maternitatea sau chiar propria identitate. Refacerea sânului pierdut după o mastectomie restaurează echilibrul emoțional și ajuta la reintegrarea în familie și societate. Așa cum am mai spus în diferite ocazii, psihologii au cuantificat suferința emoțională provocată de pierderea unui sân cu cea determinată de pierderea unei rude de gradul I”.
Reconstrucția îmbunătățește calitatea vieții femeilor care au trecut prin coșmarul cancerului mamar, din mai multe puncte de vedere. Creșterea stimei de sine, a încrederii în propriile forțe și a convingerii că viața va revenit la normal sunt câteva din multitudinea efectelor pozitive ale acestei intervenții. Clinica Zetta vă îndeamnă să vă alăturați acestei lupte și să dați șansa cât mai multor femei să redevină ele însele.