Transpirația excesivă sau hiperhidroza, așa cum este cunoscută în termen medical, se împarte în 2 categorii:
- Primară: apare fără o cauză evidentă la nivelul axilelor, palmelor și tălpilor, dar poate fi întâlnită și la nivelul feței și al regiunii inghinale.
- Secundară: consecința unor afecțiuni endocrinologice (ex. hipertiroidism = funcționarea în exces a glandei tiroide), tumori secretante, afecțiuni ale sistemului nervos vegetativ, afecțiuni neurologice sau psihice.
MANIFESTĂRI CLINICE:
- transpirație abundentă și constantă, care produce alterarea calității hainelor, discomfort social și chiar macerarea pielii asociată cu infecții secundare în formele severe.
- spre deosebire de transpirația funcțională care apare în timpul efortului fizic sau din cauza temperaturilor ridicare, hiperhidroza este întâlnită în condiții de stres emoțional, anxietate sau fără nicio cauză aparentă.
CONTRAINDICAȚII:
- afecțiuni cardiace
- afecțiuni pulmonare
- lupus eritematos sistemic
- diabet zaharat
- radioterapie în antecedente
- corticoterapia
Investigații de laborator: sunt recomandate doar pacienților la care afecțiunea este asimetrică (apare doar la o axilă), a apărut târziu sau s-a instalat atipic.
Alte teste: testul Minor este folosit pentru identificarea exactă a ariei unde transpirația este excesivă.
TRATAMENTUL MEDICAL:
- Restricții alimentare: evitarea consumului de cafea, ceai, cola și ciocolată – util în cazurile ușoare de hipersudorație.
- Antiperspirante topice pe bază de clorură de aluminiu au indicație în cazurile ușoare și moderate. Folosirea lor este însă limitată din cauza iritării pielii la nivelul zonei de aplicare.
- Iontoforeza constă în aplicarea curentului electric de intensitate joasă, dar are aplicabilitate redusă din cauza efectelor adverse.
- Medicamente: Atropina, Propanololul sau Prozacul sunt eficiente în cazurile ușoare. La dozele recomandate apar însă efecte adverse importante (gură uscată, pupile dilatate, intoleranță la lumină, vedere încețoșată, glaucom acut, reducerea secrețiilor bronșice, constipație, tulburări la urinare, greață, vărsături, palpitații, ritm accelerat al inimii, tulburări de ritm cardiac).
- Injectarea toxinei botulinice blochează secreția sudorală pe o perioadă de minimum 6 luni. În general, se injectează 50 de unități/axilă. Limitele tratamentului sunt reprezentate de prețul ridicat și de necesitatea repetării.
TRATAMENTUL CHIRURGICAL:
- Simpatectomia este recomandată pacienților cu hiperhidroză combinată axilară, palmară și facială. Se efectuează de către chirurgul toracic, iar efectul durează între 5-10 ani.
- Excizia (rezecția) în bloc a pielii și țesutului subcutanat la nivelul axilelor are utilizare redusă din cauza cicatricilor importante și limitării gradului de mișcare a brațelor.
- Lipoaspirația are indicație limitată deoarece transpirația reapare după 6 luni de la intervenție.
- Adenectomia reprezintă excizia chirurgicală a glandelor sudoripare printr-o incizie transversală la nivelul axilei.
DETALII PRE-OPERATORII:
- pacienții trebuie să facă duș cu săpun antibacterian în dimineața operației.
- este recomandată întreruperea consumului de medicamente anticoagulante (ex. Aspirină, Ibuprofen, doze mari de vitamin E, ginkgo-biloba, ghimbir, usturoi) cu 14 zile înainte de operație.
- raderea părului din regiunea axilară în dimineața intervenției.
DETALII INTRA-OPERATORII:
- se injectează regiunea axilară cu soluție anestezică.
- se efectuează o incizie transversală la nivelul axilei.
- excizia țesutului subcutanat ce conține glandele sudoripare.
- sutura inciziei în straturi anatomice.
- drenaj aspirativ.
- pansament compresiv.
DETALII POST-OPERATORII:
- drenajul aspirativ se suprimă la 72 de ore post-operator.
- pansamentul se menține pentru 7 zile.
- suprimarea materialului de sutură la 7-10 zile post-operator.
- reluarea activității normale la 7 zile post-operator.
- reluarea activității fizice intense la 14 zile post-operator.
COMPLICAȚII:
- necroza cutanată apare în cazul exciziei agresive a țesutului subcutanat.
- hematomul, infecția și seromul sunt complicații rare.
- excizia incompletă a glandelor sudoripare duce la reapariția simptomatologiei.
- cicatricile hipertrofice sau keloide sunt complicații neobișnuite și necesită tratament cu triamcinolon injectabil, aplicarea benzilor cu silicon sau excizie.
Evaluarea rezultatelor trebuie efectuată nu mai devreme de 6 luni de la data intervenției.