Centrul Medical al Universității Columbia a descoperit că blocarea semnalelor nervilor fie chirurgical, fie utilizând toxina botulinica poate încetini creșterea cancerului stomacal la șobolani. Studiul este efectuat de laboratorul medicului Timothy C. Wang în colaborare cu Dr. Duan Chen în Norvegia.
“Oamenii de știință au observat că atât cancerele umane cât și cele ale șobolanilor au o multitudine de nervi în jurul celulelor tumorale.” spun Dr. Wang , Dorothy L . şi Daniel H. Silberberg, profesor de medicină la Columbia Herbert Irving Comprehensive Cancer Center. „Am vrut să descoperim mai mult despre rolul nervilor în inițierea și creșterea cancerului, concentrându-ne pe cancerul stomacal.”
Cancerul stomacal este numărul patru ca răspândire din toate tipurile de cancer și este pe locul doi în ierarhia mortalității la nivel mondial, cu o rată de supraviețuire de 5 ani pentru un procent de mai puțin de 25% dintre persoanele afectate.
Echipa Doctorului Wang a utilizat 3 tipuri de cancer stomacal și pentru fiecare caz în parte a descoperit că intervenția de secționare a nervilor (vagotomie) asupra șobolanilor a scăzut semnificativ dezvoltarea tumorii stomacale și a crescut rata supraviețuirii. Îndepărtarea conexiunilor nervoase dintr-o singură parte a stomacului a permis creșterea tumorii în partea cealaltă a organului (cea cu nervii intacți), oferind dovezi suplimentare despre importanța nervilor în creșterea tumorilor.
Apoi, echipa Doctorului Wang a încercat să blocheze transmiterea informației nervoase cu ajutorul medicației. Aceștia au descoperit faptul că injectarea șobolanilor cu toxina botulinica s-a dovedit a fi la fel de eficientă ca și intervenția chirurgicală în încetinirea creșterii tumorilor stomacale. „Am descoperit faptul că blocând semnalele nervoase celulele canceroase devin mai vulnerabile, eliminând unul din factorii cheie care reglează dezvoltarea lor!”, spune Dr. Wang.
Toxina botulinica împiedica celulele nervoase să elimine un neurotransmiţător denumit acetilcolina. În cazul tratamentelor cosmetice, de exemplu, blocarea acetilcolinei ajuta în atenuarea ridurilor faciale prin paralizia temporară a mușchilor. Datorită faptului că acetilcolina în mod normal stimulează înmulțirea celulelor, utilizarea toxinei botulinice pentru a împiedica eliberarea acetilcolinei ar putea să ajute în încetinirea creșterii cancerului.
Echipa Dr.-ului Wang a dovedit eficienta targetării anumitor nervi în tratamentul cancerului la pacienții umani comparând 37 de pacienți care au suferit recidive mulți ani după operația de cancer stomacal. Din cei 13 pacienți cărora li s-a făcut intervenția de secționare a nervilor, la 12 nu s-a înregistrat o dezvoltare a tumorii acolo unde conexiunile nervoase au fost întrerupte. Spre deosebire de aceștia, celor 24 de pacienți cărora nu li s-a făcut acest tip de operație li s-au descoperit tumori în aceeași regiune.
În perioada următoare, echipa Dr. Wang plănuiește să cerceteze eficienta terapiei de targetare a nervilor utilizată în combinație cu alte tratamente împotriva cancerului. Experimentele inițiale au demonstrat că blocarea nervilor fac celulele canceroase mult mai vulnerabile la agenții chimici. Toxina botulinica utilizata în combinație cu chimioterapia la șobolani crește rata de supraviețuire cu până la 35%, în comparație cu tratamentul doar cu chimioterapie.
O limitare a cercetărilor actuale este faptul că se focusează în mod special pe stadiile incipiente ale cancerului stomacal. „În viitor putem folosi această metodă de targetare a nervilor pentru stoparea creșterii tumorilor mai avansate”, spune Dr. Wang. Laboratorul său spera să dezvolte medicamente care să blocheze receptorii neurotransmiţătorilor. Această abordare s-ar putea să se dovedească mai eficientă pentru formele de cancer mai invaziv, întrucât medicamentele pot atinge celulele care s-au distanțat de tumora principală.
Sursă: www.sciencedaily.com