Istoria silicoanelor începe cu Timmie Jean Lindsey care era o muncitoare din Texas căsătorită la 15 ani, cu 6 copii care divorţează la vârsta de 25 de ani. Divorţul şi-a lăsat amprenta asupra ei, dar nu veţi ghici în ce mod: printr-un tatuaj cu numele fostului soţ pe sâni. Lindsey nu şi-a dorit să păstreze tatuajul şi a recurs la chirurgii plasticieni, însă din cauza resurselor financiare restrictive a trebuit să recurgă la varianta unui spital de stat.
Iniţial i s-a propus eliminarea tauajului prin dermabraziune, apoi i s-au propus implanturile de silicon care să ajute şi în ridicarea sânilor, însă era prima oară când auzea de asemenea intervenţie. Opţiunile din acea perioadă erau limitate şi primitive, de exemplu se injectau diverse substanţe direct în sâni ba chiar se implantau bureţi.
Echipa de doctori cărora li s-a adresat Linsdey era condusă de Dr Thomas Cronin, cel care tocmai lucra la dezvoltarea primelor implanturi de silicon pentru sâni.
Prof. Thomas Biggs, o personalitate marcantă a Chirurgiei Plastice mondiale, a povestit la Congresul de anul trecut al chirurgilor plasticieni din România istoria nescrisă a producerii primelor implanturi de silicon….
În 1962 Biggs avea 29 de ani şi era rezident de chirurgie în clinica condusă de Cronin, în Huston, Texas. Ideea producerii unor implanturi mamare i-a venit unui coleg de-al său, Frank Gerow, în timp ce acesta a fost trimis la banca de sânge să aducă nişte sânge pentru o transfuzie. În acea perioadă, tocmai fuseseră înlocuite recipientele de sticlă cu pungi de plastic, iar Gerow în timp ce se întorcea cu pungile de sânge în mână, a remarcat că acestea aveau oarecum consistenţa unui san….
În aceeaşi perioadă, Cronin s-a deplasat la un congres de chirurgie plastică unde un fost rezident de-ai lui i-a povestit despre o companie care are un produs nou şi foarte interesant. Ce era aşa special la acesta? Ei bine produsul nu producea decât o reactie foarte scăzută din partea organismului şi putea fi fabricat în multe variante de grosime sau de vâscozitate (de la solid până la formă lichidă). Rezidentul i-a mai spus faptul că dacă doreşte de exemplu să-l utilizeze în formă solidă, nu trebuie decât înserat într-o pungă, iar dacă îl doreşte sub formă lichidă, poţi umple punga cu aceeaşi substanţă lichidă.
Combinând cele două informaţii, Cronin a avut idea producerii implanturilor de sân din silicon. S-a realizat un prototip, implantat la o căţeluşa cu numele Esmeralda. Experimentul a reuşit şi în acel moment au început căutările pentru o primă pacientă.
Iată cum revenim la Lindsey…. Medicii i-au explicat în ce constă procedura chirurgicală. Au întrebat-o dacă îşi doreşte şi mărirea sânilor. Ea le-a răspuns că nu ştie, şi că singurul lucru la care se gândise vreodată să-şi modifice, erau urechile. De altfel chiar i-a întrebat pe medici dacă nu vor să-i opereze urechile în locul sânilor. Pentru ca pacientă să fie fericită pe deplin aceştia i-au propus să i le opereze în acelaşi timp cu sânii.
Operaţia a fost făcută pe 16 martie 1962 de doctorii Thomas Cronin şi Frank Gerow (pacienta avea vârsta de 30 de ani).
După operaţie, Lindsey a fost întrebată dacă vrea să-şi vadă sânii, iar aceasta a răspuns că nu doreşte să se uite la ei , pentru că dacă se va concentra prea mult pe ideea că are ceva străin în corp, o să-şi facă şi mai multe griji.
Astăzi Linsdey are 80 de ani, trăieşte încă în Texas, lucrează în ture la o casă de îngrijire a bartanilor, şi încă mai are primele implanturi de silicon puse vreodată în lume.
52 DE ANI DE ISTORIE – DE SUCCES ŞI DE CONTROVERSE
Evoluţia chirurgiei estetice susţine istoria de peste 50 de ani a implanturilor care atestă beneficiile acestora, cu precădere cel mai important fiind conferirea unei încrederi de sine sporite femeilor care recurg la ele.
Ce se poate spune cu certitudine sunt câteva date oficiale:
Implantul mamar este cea mai populară operaţie estetică din lume.
În SUA au fost realizate în 2013 aproape 310.000 de operaţii de augmentare mamară cu implanturi. Inseamana că până acum s-au operat aproximativ 2 milioane de femei sau peste 1,5% dintre femeile americane.
Se estimează că în lume, între 50 şi 10 milioane de femei au implanturi de silicon.
Calitatea materialelor folosite astăzi este net superioară celor de acum 50 de ani, nu există nici un studiu medical care se asocieze prezenta implanturilor mamare cu afecţiuni serioase precum cancerul la san, iar rata de complicaţii legate exclusiv de materiale este foarte mică.
Prin urmare îi mulţumim lui Timmie Jean Lindsey pentru curaj şi pentru că a făcut posibilă atingerea idealului feminin în condiţiile cele mai sigure posibile.