În urma masectomiei la care se recurge în tratamentul cancerului de sân, multe femei suferă și o traumă psihologică. Am discutat cu Dr. Ina Petrescu Medic Primar Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstrucivă despre rolul reconstrucției mamare.
Reconstrucția sânului este o intervenție care are doar rol estetic?
În ultimii ani, reconstrucția sânului este parte integrantă a tratamentului cancerului mamar. Pierderea sânilor, chiar și a unuia singur, lasă urme adânci în viața femeii care a suferit operația de masectomie. Traumele datorate cancerului, dar și a tratamentului radical nu pot fi vindecate decât atunci când femeia își recapătă sânul. Reconstrucția este parte din tratament, redă demnitatea de femeie, recuperarea psihică fiind extrem de importantă.
Ce vă spun pacientele care au beneficiat de reconstruție mamară?
Am observat cu bucurie că efectele se văd chiar și la primul control postoperator, la doar 3 săptămâni după operație. Pacientele parcă înfloresc, se machiază și se îmbracă cochet, semn că și-au recăpătat feminitatea și mai ales încrederea în viață.
Pentru femeile care au trecut prin drama cancerului la sân, reconstrucția înseamnă că, într-un fel sau altul, corpul redevine întreg. În special când ne gândim că pentru femei sânii sunt unul dintre cele mai importante elemente ale validării aspectului fizic. Pot spune că este printre puținele operații care poate vindeca depresia.
Reconstrucția simultan cu masectomia?
Da, ambele intervenții pot fi făcute simultan, în cazurile incipiente de boală (T1 sau T2), însă reconstruția se poate recomanda și în etapa a 2-a, după un an de la încheiarea tratamentului oncologic. În al doilea caz, atunci când cancerul a fost mai agresiv, sunt necesare investigații care să ne asigure că nu există metastaze.
Cum se realizează reconstrucția?
Implantul mamar direct sau expander este cea mai utilizată tehnică, urmată de implant. Acesta este plasat sub mușchiul mare pectoral, în cazul în care există țesuturi suficiente să îl acopere. Dacă există riscul expunerii implantului, se folosește expanderul tisular, înlocuit ulterior cu implantul permanent. Există și varianta combinată expander/implant siliconic.
Cele mai bune rezultate de reconstruție se realizează cu ajutorul lambourilor, fiindcă țesuturuile sănătoase vor oferi sânului formă, volum, aducându-l din punct de vedere estetic cât mai aproape de sânul sănătos. Cele mai folosite lambouri sunt latismusdorsi, care folosesc o parte din pielea, grăsimea și mușchiul cu același nume de pe spate și lamboul TRAM care utilizează zona de grăsime în exces a abdomenului inferior.
Există și metode microchirurgicale de creare a unui nou sân, din mai multe zone unde există exces de piele și grăsime – abdomenul inferior, fața internă a coapselor sau parte inferioară a feselor, însă durata de recuperare este mult mai lungă.