Otoplastia este unul dintre cele mai cerute servicii estetice.
1. CE ESTE OTOPLASTIA?
Este bine știut faptul că foarte mulți oameni nu sunt mulțumiți încă din copilărie cu dimensiunea sau forma urechilor. Vor spune că nu sunt simetrice, sunt căzute sau prea depărtate de cap. Aici intervine otoplastia, sau cunoscută ca și intervenția de corectare a defectelor urechilor. Otoplastia este unul dintre cele mai cerute servicii estetice. În realitate, otoplastia este o operație reconstructivă.
Intervenția la nivelul urechii externe (otoplastia) poate îmbunătăți forma, poziția și proporția urechii. Poate corecta un defect al structurii urechii, prezent de la naștere și devenit vizibil odată cu creșterea sau poate trata deformări cauzate de accidente.
Intervenția este efectuată numai de un chirurg plastician sau ORL-ist și poate avea un impact considerabil în îmbunătățirea imaginii de sine și chiar în redobândirea respectului de sine zdruncinat de semnalele negative ale celor din jur. Efectuată în copilărie, operația poate preveni instalarea unor complexe care pot avea repercusiuni psihice mai târziu.
Otoplastia creează o formă naturală, restabilind echilibrul și proporția dintre urechi și față. Corectarea chiar și a defectelor minore poate avea beneficii mari asupra aspectului și a încrederii în sine.
2. CAND ESTE INDICAT SA EFECTUATI OTOPLASTIA?
Otoplastia este recomandată dacă va încadrați în următoarele situații:
- Dacă aveți urechile decolate, pe o parte sau pe ambele, în diferite grade, dacă nu sunt asociate cu pierderea auzului. Mai exact, atunci când urechile sunt depărtate cu mai mult de 2 cm faţă de cap sau unghiul format de urechi cu scalpul temporal este mai mare de 350.
- În situația în care se dorește: crearea curburii cartilajului din partea superioară a urechii (modelarea antehelixului), micșorarea depresiunii cartilaginoase din mijlocul urechii (denumită concha), micșorarea sau modelarea lobulului urechii;
- În cazul adulților, nemulțumirea față de otoplastii anterioare poate fi un motiv de a efectua această intervenţie în scop estetic.
- Necesitatea unei otoplastii (în scop reconstructiv) intervine și atunci când există un defect din naștere sau chiar accidente care produc daune la nivelul urechii. De asemenea reconstrucția urechilor poate fi necesară după îndepărtarea anumitor formațiuni tumorale.
În categoria defecte congenitale vă pot enumera:
- Cagot Ear – lipsa lobului urechii;
- Ureche de pisica – marginile urechii sunt îndoite spre exterior, asemănătoare celor ale pisicilor;
- Lop Ear – seamănă cu o cupă, urechea fiind curbată foarte puternic spre interior;
- Scroll Ear – Urechile sunt curbate spre exterior ca un pergament împăturit;
- Wildermuth’s Ear – Curba de sus a urechii este îndreptată invers, curbându-se către exterior;
- Stahl’s Ear Deformity – curbarea anormală a urechii creează un vârf ascuțit, aceasta semănând cu cea a unui elf;
- Cleft Earlobe – lobul urechii se îndoaie nefiresc;
- Urechea semn al întrebării (Urechea Cosman) – se aseamănă cu un semn al întrebării, urechea fiind separată la nivelul scalpului, intre lob și curba exterioară a acesteia;
- Microtia – urechile sunt mult mai mici și nedezvoltate decât dimensiunile normale raportate la vârsta pacientului;
- Macrotia – urechile sunt excesiv de mari;
- Urechi contractate – Absența parțială a pielii și cartilajului în zona exterioară a spatelui urechii;
- Cryptotia – Partea superioară curbată a urechii este alipita scalpului;
3. ESTE NECESARĂ O PREGĂTIRE PREOPERATORIE A PACIENTULUI?
Sigur că da. Se efectuează analize de sânge de rutină care să evidențieze starea de sănătate a pacientului, iar investigațiile imagistice nu sunt necesare în mod normal. La adulți, este posibil ca medicul să solicite renunțarea la fumat pentru câteva luni și să opriți administrarea aspirinei (risc sporit de sângerare) cu 2 săptămâni înainte de operație.
Cu cel puțin 6 ore înaintea operației, pacienții nu au voie să mănânce sau să bea. Ultima masă înainte de acest interval ar trebui să constea în ceva ușor.
Chiar în ziua intervenției trebuie acordată atenție vestimentației, în sensul că trebuie evitate hainele cu gât. Acestea trebuie să fie confortabile și largi, astfel încât să nu incomodeze pacientul la îmbrăcarea (ulterior intervenției). Un alt aspect care de care trebuie ținut cont este spălarea riguroasă a zonei în dimineața intervenției.
4. ÎN CE CONSTĂ PROCEDURA CHIRURGICALĂ? CE TIP DE ANESTEZIE SE UTILIZEAZĂ?
Situațiile diferă în funcție de vârsta pacientului. De exemplu la adulți, în general, nu este nevoie decât de anestezie locală, în schimb la copii intervenția se efectuează sub anestezie generală. Uneori este posibilă și anestezia locală asociată cu sedare intravenoasă în cazul copiilor. În cadrul consultației veți stabili împreună cu medicul varianta optimă. Operația durează în jur de 1-2 ore, dar timpul se poate prelungi în funcție de complexitatea intervenției.
5. EXISTA RISCURI LEGATE DE PIERDEREA AUZULUI?
În nici un caz. Dar dacă mă întrebați de complicații, sunt câteva de care trebuie să țineți cont, ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale normale, precum: sângerări, hematoame, infecții, sau chiar desfacerea suturii.
6. VORBIȚI-NE DESPRE RECUPERAREA POSTOPERATORIE.
Știu din experiență ca orice pacient va întreba în primul rând dacă va avea dureri în urma intervenției. Ei bine, acestea nu sunt intense, pacienții pot resimți de la o durere modică până la un simplu disconfort. Desigur că se va recomanda o medicație corespunzătoare, care să ajute depășirea cu ușurință a acestei perioade.
Pentru a preveni sângerarea și pentru a menține poziția corectă a pavilioanelor urechii va fi aplicat un bandaj compresiv care va acoperi toată zona. Apoi, la 7-10 zile după operație, se vor scoate firele și o banderolă elastică va trebui purtată 1-2 luni. Foarte important este să evitați efortul fizic intens, purtarea ochelarilor și expunerea cicatricelor la soare, timp de 3 luni după operație.
7. CÂT DE IMPORTANT ESTE ASPECTUL URECHILOR ŞI CE IMPACT ARE REZULTATUL OPERAȚIEI ASUPRA PACIENȚILOR?
Beneficiile sunt multiple. Vă voi enumera doar câteva dintre acestea:
- Siguranța procedurii – aceasta presupune riscuri mici sau chiar deloc;
- Otoplastia poate corecta o varietate largă de imperfecțiuni ale urechilor;
- Copiii pot scăpa cu ușurință de ironiile şi răutățile celor din jur;
- Timp minim de recuperare – în maxim o săptămână vă puteți relua activitatea;
- Elimină problemele emoționale și psihologice;
- Cicatrici minime după vindecare;
- Rezultate cu efecte naturale – nu se observa cu ochiul liber că s-a intervenit chirurgical în zona respectivă;
După cum spuneam, corectarea chiar și a defectelor minore poate avea beneficii mari asupra aspectului și a încrederii în sine. Cred că nici nu trebuie să mai menționez efectele miraculoase ale intervențiilor reconstructive la nivelul urechilor, care readuc normalitatea și bucuria în viața de zi cu zi.