Virușii intră în corpul dvs. pe la nivelul gurii, ochilor, nasului, etc. Acesta se transmite cel mai des prin picăturile expulzate în aer atunci când cineva bolnav strănută, tușește sau vorbește cu dvs. Se mai transmite și prin contactul mâinilor cu persoana bolnavă sau dacă atingeți aceleași obiecte, cum ar fi telefonul, mouse-ul, prosopul, jucăriile.
CARE SUNT FACTORII DE RISC (SAU DE CE UNII OAMENI FAC BOALA ȘI ALȚII NU)?
Vârsta: copii și preșcolarii sunt predispuși în primul rând pentru că nu și-au format încă imunitatea. Dar acesta nu este singurul motiv. Faptul că își petrec mult timp în contact cu alți copii, că nu își spală mâinile suficient de des sau că nu își acoperă gura și nasul când tușesc sau strănută îi face să fie mai vulnerabili.
Imunitatea: pe măsură ce înaintăm în vârstă vom dezvolta imunitate pentru majoritatea virușilor. Dar tot vom face guturai atunci când intrăm în contact cu un virus nou sau când vom avea imunitatea scăzută.
CE COMPLICAȚII POT APĂREA?
Otita medie: este cea mai frecventă complicație. Atunci când virusul sau bacteria ajunge în spațiul din spatele timpanului. Este o complicație frecventă a răcelilor la copii. Cel mai frecvent, copilul dvs. va acuza durere de urechi și, în unele cazuri, veți observa și muci la nivelul nasului. Se poate însoți sau nu de febră.
Sinuzita: dacă nu este tratată corect o răceală comună se poate complica cu sinuzita. Dacă simptomele persistă sau secrețiile se suprainfectează trebuie să vă prezentați la medic.
Amigdalita acută: dacă apare o suprainfecție cu streptococ și observați apariția unor zone albicioase la nivelul amigdalelor poate fi o amigdalită acută eritemato pultacee (de cauză bacteriană).
Alte complicații secundare pot fi bronșite, pneumonii, laringite, conjunctivite, gastroenterite, etc.
TRATAMENT:
Antibioticele sunt ineficiente în cazul virușirilor! Tratamentul este simptomatic.
Antiinflamatorii: acetaminofenul, ibuprofenul pot ajuta cu febra, durerea în gât sau durerea de cap.
Picături decongestionante nazale: se recomandă să nu le folosiți mai mult de 5-7 zile.
Sirop de tuse: de preferință nu le folosiți la copiii sub 2 ani și aveți grijă la cantitatea de alcool conținută.
Unele metode dietetice vă pot ajuta la ameliorarea simptomatologiei:
- consumați multe lichide! (evitați alcoolul și cafeaua deoarece vă pot deshidrata)
- odihna este importantă! Dacă puteți, eviți mersul la școală/serviciu. Vă veți reveni mai ușor și nu veți contamina și alți colegi.
Aveți grijă la temperatură și umiditate!
SUNTEȚI ADEPȚI AI MEDICINEI ALTERNATIVE? GĂSIȚI MAI JOS CÂTEVA SFATURI!
Vitamina C – nu ajută la prevenție, dar pare să scurteze durata simptomelor!
Echinacea – studiile făcute până în prezent nu au relevat dacă există un beneficiu clar al administrării… dar nici efecte adverse majore.
PREVENȚIE?
Spălatul mâinilor! Des. Mai ales în cazul copiilor!
Ștergeți des obiectele din jur (mai ales dacă cineva răcit le folosește în comun cu dvs.).
Folosiți șervețele când strănutați sau tușiți și aruncați-le imediat, nu le păstrați pentru o a doua folosire! Spălați apoi mâinile!
Nu folosiți paharele și alte ustensile în comun cu alte persoane!
Evitați contactul cu persoanele bolnave!
Alegeți grădinița copilului cu grijă! Atenție sporită la igiena locului și la politica practicată cu copiii bolnavi (nu ar trebui primiți la grădiniță).
Sănătate!