Dermatita atopică este o afecțiune a pielii, care se manifestă prin senzație de mâncărime și modificări eczematoase specifice, în funcție de vârsta pacientului. Încă din primele săptămâni de viață această boală poate să afecteze copiii. Din această cauză, mamele primesc recomandări în privința scutecelor, loțiunilor sau alimentelor. Este de reținut faptul că aproape 50% dintre copiii cu dermatită atopică dezvoltă rinită alergică sau astm bronșic. Majoritatea cazurilor se vindecă la maturitate, însă afecțiunea nu îi ocolește nici pe părinți.
Principala caracteristică a acestei boli este pielea uscată, cu prurit, care contribuie la apariția scărpinatului, acest aspect producând modificări cutanate și sensibilizarea pielii. În funcție de vârsta pacientului, leziunile apar la: nivelul scalpului, obrajilor, gâtului (dacă este bebeluș), la nivelul trunchiului și extremităților (coate, genunchi), eritem și edem în jurul ochilor, în zonele flexoare: gât, coate, genunchi, încheieturi (dacă este copil) sau plăgi uscate în ariile de flexie și în jurul ochilor (pentru adolescent sau adult).
În cazul acestei afecțiuni este necesară expertiza medicului specialist, care tratează individual fiecare caz, în funcție de vârsta pacientului, aspectul leziunilor și stilul de viață.
Nu există analize de laborator specifice acestei afectiuni, astfel diagnosticul se pune clinic, de către un specialist. Tratamentul include recomandări de evitare a factorilor declanșatori, dar și tratamente topice: emolienți, corticoizi topici sau inhibitori de calcineurina. Este indicată menținerea unui grad potrivit de umiditate și temperatură, este indicată purtarea de haine din bumbac, spălate cu detergenți blânzi, și aplicarea unor creme emoliente pe piele.