Multi dintre cei care practica sporturi de performanta, cat si de placere, precum tenis, schi, volei, fotbal dar chiar si muzicieni (tobosari, chitaristi, violoncelisti) sau chiar motociclisti, sunt predispusi la accidentare si la fracturi la nivelul mainii, cotului, sau al pumnului. Specialistii Clinicii Zetta, Centrul de Excelenta in Chirurgia Plastica si Reconstructiva, ne expun care sunt cele mai noi tratamente si interventii pentru recuperarea rapida.
Luxatiile mainii sunt afectiuni ale aparatului locomotor care rezulta pe fondul unor traumatisme provocate prin suprasolicitarea articulatiilor, in special la nivelul cotului, umarului sau pumnului. Se manifesta prin dureri severe, umflaturi locale si imposibilitatea de a folosi, temporar, membrele afectate si au nevoie de tratament de urgenta spre deosebire de entorse. Fracturile, in schimb, sunt definite ca intreruperea continuitatii osului, ruptura lui, aparuta in urma unei accidentari sau suprasolicitari. Sportivii sunt cei care se afla cel mai des in cautarea unor noi solutii pentru tratarea acestor leziuni, care ii tin departe de activitatile zilnice obisnuite si din cauza carora nu se pot intoarce la antrenamente sau la meciurile de echipa.
Chirurgia mainii este aria din medicina ce se ocupa cu tratamentul chirurgical sau nechirurgical, al unor afectiuni de la nivelul mainii si al membrului superior. Aceasta poate fi practicata de catre medici specialisti in Ortopedie sau in Chirurgie Plastica, in urma pregatirilor speciale in acest domeniu, prin efectuarea unor stagii in centre supraspecializate sau cursuri internationale.
In unele tari, cum ar fi Suedia, Finlanda sau Singapore, chirurgia mainii reprezinta o specializare ce poate fi aleasa de catre studentii de la medicina, la examenul de rezidentiat. Acesti rezidenti sunt instruiti atat in aria de ortopedie a chirurgiei mainii (fracturi, artroscopie) dar si in aria de chirurgie plastica a chirurgiei mainii (nervi periferici, replantari), astfel putand tratata leziuni de ligamente, tendoane, oase, vase si nervi de la nivelul mainii si pumnului.
Accidentele sportive pot duce la leziuni localizate diferit in functie de sportul practicat si la complicatii diverse, precum: fracturi de oase, fracturi-luxatii de pumn, leziuni ale tendoanelor.
O solutie de ultima generatie, utilizata deja pe majoritatea pacientilor din afara tarii, practicata in clinica Zetta de catre Dr. Daniel Vilcioiu, medic specialist Ortopedie si Traumatologie, doctor in stiinte medicale, este utilizarea implanturilor de osteosinteza sub ghidaj radiologic intraoperator. Cu un timp mult mai scurt de recuperare fata de imobilizarea in gips, tehnicile moderne de osteosinteza, permit pacientului sa isi foloseasca mainile, in acelasi ritm ca si pana atunci, la numai cateva zile de la interventie. Cei mai frecventi pacienti ai dr. Vilcioiu sunt in special sportivii, care uneori au nevoie sa participe la o noua competitie chiar si la o saptamana dupa fractura, dar si persoanele foarte active ce nu isi permit perioade lungi de recuperare.
Sustinator al interventiilor minim-invazive, fara durere, fara taieturi complicate si cu timp scurt de recuperare, majoritatea cu anestezie locala, Dr. Daniel Vilcioiu recomanda aceasta procedura tuturor tinerilor care sufera de fracturi ale mainii provocate de accidente, care au un stil de viata activ si/ sau sportiv si isi doresc reluarea activitatilor curente cat mai repede.
Aceasta procedura implica implanteara unor placi sau tije de osteosinteza, de dimensiuni reduse (suruburi de 1-2mm diamentru) pe care osul fracturat sa se refaca corect, intr-un timp mult mai scurt si fara durere. Cel mai des, aceasta interventie complet nedureroasa, are loc sub aparatul de radiologie, pacientul beneficiaza de anestezie locala si este perfect constient.
Anestezia este posibila cu ajutorul unor infiltratii locale sau loco-regionale ce combina efectul anestezic cu efectul hemostatic, in urma unei injectari fara usturimi, sau cu multiple intepaturi. Astfel, pacientii nu necesita investigatii amanuntite preoperator, spitalizare de noapte sau consultatii interdisciplinare.
Mai multe informatii despre tehnicile folosite de Dr. Daniel Vilcioiu si specialitatile sale puteti citi in prezentarea acestuia. Pentru programari va rugam sa accesati pagina de contact.