Clinica Zetta sprijină visul Cristinei Anghel de a ajunge cercetător în matematică.
Cristina Ana Maria Anghel are 21 ani, a terminat liceul Tudor Vianu, este studentă la Facultatea de Matematică și visează să devină cercetător. Pentru că ne place să practicăm excelența și să o sprijinim în orice domeniu, nu doar în cel medical, Clinica Zetta a ajutat-o pe Cristina să participe la Young Topologist Meeting 2013, o conferință dedicată masteranzilor și doctoranzilor cercetători care a avut loc la Geneva.
Z: Cristina, de ce ar vrea un tânăr de 21 de ani să participe la o conferință despre topologie (ramură a geometriei – n.a.)?
C: Visez să ajung cercetător în matematică, iar genul acesta de eveniment este cel mai bun prilej de a te integra în comunitatea internațională. Deși nu sunt încă masterand sau doctorand, după ce mi-au citit aplicația, organizatorii au hotărât să mă accepte. Ba, mai mult, m-au solicitat să susțin și o prezentare în cadrul conferinței.
Z: Ce i-a impresionat din CV-lu tău?
C: Probabil, premiile obținute la concursuri sau faptul că am participat ca special guest la Olimpiada Națională de Matematică a Italiei.
Z: Întrebare logică: ce determină un copil să se viseze cercetător în matematică?
C: La mine a fost simplu: tata. Mi-a transmis vocația lui. La asta s-a adăugat pasiunea mea pentru matematică și visul s-a născut. Nu poți deveni cercetător, în orice domeniu, fără pasiune, doar de dragul cuiva. Apoi, profesori precum Liviu Ornea sau Șerban Strătilă m-au ajutat enorm și m-au inspirat.
Z: Îți poți îndeplini acest vis în România? Te ajută sistemul nostru de învățământ?
C: Mi-aș dori asta, dar nu știu dacă e posibil. Nici sistemul nu e unul care să motiveze, nici colegii nu te „provoacă” să te auto-depășești. Din cei 46 de licențiați de anul acesta, cred că vreo 7 sunt, într-adevăr, foarte buni. Puțini studenți sunt cu adevărat pasionați de matematică, și mai puțini au vocație de profesori. O alternativă pentru studenții care chiar iubesc matematica este SNSB, Școala Normală Superioară București, instituție organizată de Institutul de Matematică de pe lângă Academia Română după modelul francez. Cei care predau aici sunt cercetători și sunt mult mai deschiși față de studenți, mult mai înclinați către cercetare.
Z: În final, unde ai situa nivelul absolvenților de matematică români?
C: Vârfurile sunt excepționale, dar media este foarte jos.
Clinica ZETTA – drumul spre excelență și bun simț!