Sunt multe informaţii de care orice femeie are nevoie când ia deciazia unei schimbării atât de importante în aspectul fizic. Dr. Zamfirescu va răspunde multora dintre acestea astfel încât să luaţi cea mai bună decizie şi să vă aducă zâmbetul pe buze.
CARE SUNT DIFERENȚELE DINTRE IMPLANTUL CU SILICON ŞI CEL CU SER FIZIOLOGIC?
În momentul de fată, această întrebare practic nu își mai are sensul. Va spun şi de ce. Trebuie să știți că implantele cu silicon nu mai sunt folosite în Europa, şi evident şi în România de foarte mulți ani. În momentul de fata standardul mondial, universal acceptat este implantul cu gel de silicon coeziv.
Implantele saline sunt umplute cu ser fiziologic (apă sărată sterilă). Cantitatea acestuia variază, modificând forma și fermitatea implantului. În cazul în care un implant salin se fisurează, acesta se va dezumfla, iar serul va fi absorbit și eliminat natural de corp.
Implantele cu silicon sunt umplute cu un gel elastic (coeziv ). Avantajul este că acesta dă o senzație și un aspect mult mai apropiate de țesutul natural al sânului. Dacă implantul prezintă scurgeri, gelul poate rămâne în capsula lui sau poate aluneca în buzunarul implantului. Un implant cu silicon nu se va dezumfla niciodată complet, pacienta va simți doar o ușoara scădere a fermității sânului respectiv şi o oarecare asimetrie între sâni.
MĂRIREA SÂNILOR CU IMPLANT MAMAR REZOLVA ŞI PROBLEMA UNOR SÂNI LĂSAȚI?
Excelentă întrebare! Răspunsul meu este unul nuanțat: atunci când sânii sunt doar moderat lăsați (ptozati) exista posibilitatea ca doar prin introducerea unui implant să se poată corecta ptoza acestora, dar în mod evident mărirea sânilor cu implante nu corectează sânii foarte căzuți. În această ultimă situație, dacă vă doriți că sânii să arate mai plini și să fie mai ridicați, este necesară o operație de lifting mamar, efectuată cu sau fără implant mamar. Liftingul mamar cu augmentare este cea mai dificilă operație din chirurgia estetică a sânului şi poate fi realizat într-un singur timp operator sau în două intervenții separate de un interval de câteva luni. Acest aspect se decide în funcție de fiecare pacientă în parte.
SUNT DURERI MARI ÎN URMA INTERVENȚIEI?
Aceasta este una dintre temerile cele mai mari ale oricărei paciente şi este normal să fie așa. În general, perioada de recuperare postoperatorie nu este foarte dificilă din punct de vedere al durerilor, iar medicația antialgică şi antiinflamatoare își face minunat efectul. Senzația resimțită de pacientă, care poate fi confundată cu durerea, seamănă mai degrabă cu o febră musculară accentuată. Desigur că trebuie să fim conștienți şi de faptul că organismul fiecăruia reacționează diferit pus în aceeași situație, fiecare organism are un prag diferit la durere, şi prin urmare depinde de fiecare pacientă cum resimte această experiența.
RĂMÂN SEMNE DUPĂ OPERAȚIE?
Sunt diferite zone în care se pot efectua inciziile şi anume sub sân, periareolar şi axilar. Indiferent de localizare, plasate corect, cicatricile după un implant mamar sunt mici şi sunt în regulă din punct de vedere estetic. Exista şi creme pe care le recomandăm pentru atenuarea acestora.
CÂT DUREAZĂ RECUPERAREA DUPĂ O INTERVENȚIE DE ACEST GEN?
Recuperarea are mai multe etape. La 3-4 ore după intervenție este indicat să faceți o mișcare ușoara (plimbare, ridicarea ușoara a mâinilor), iar în 8-12 ore de la intervenție pacienta poate fi chiar externata. La 3 zile după intervenție puteți relua dușurile zilnice şi chiar şofa fără probleme semnificative. Vestea bună este ca la o săptămâna puteți reveni la serviciu, însă numai dacă acesta nu implica ridicarea unor greutăți sau extensia brațelor. Atenție mare, 3 luni de la intervenție nu aveți voie să dormiți pe burtă. Totuși, chiar după primele 2 săptămâni, chiar sunteți încurajate să stați pe burtă şi pe sâni, câteva secunde, de câteva ori pe zi. Acest lucru, ca şi reluare cât mai rapidă a activităților zilnice, va permite integrarea mai accelerată a implantelor în organismul şi în conștientul dumneavoastră, astfel încât pe la 2-3 luni de zile după operație, să nu le mai simţiţi ca pe niște obiecte străine corpului dumneavoastră.
Nu vă îngrijorați dacă aveți sânii umflați o vreme, nu durează mai mult de două săptămâni. Edemul post operator atinge maximul în ziua a 3-a şi se reduce progresiv. Sensibilitatea mai mare sau dimpotrivă, mai diminuata a sânilor va mai dura câteva luni. Tot după câteva luni implanturile se vor poziționa așa cum v-ați dorit.
MAI POT FACE SPORT ÎN URMA INTERVENȚIEI?
Sigur că da! Puteți relua activitatea sportivă, progresiv, în aproximativ două săptămâni de la intervenție. Puteți începe cu alergări şi alte exerciții ușoare de întreținere. Atenție mare însă, 2-3 luni după intervenție este interzisă ridicarea greutăților mai mari de 3,5 kg sau orice activitate de acest gen care implica mușchiul pectoral şi extensia maximă a brațelor. După această perioadă vă puteți relua obiceiurile sportive fără probleme.
AU IMPLANTURILE MAMARE GARANȚIE PE VIAȚA?
Aceasta este o întrebare complexă! Implantele mamare sunt construite din materiale care au o garanție pe viața din punct de vedere al toleranţei fata de țesuturi. Ele însă sunt încadrate în clasa a 3-a de dispozitive medicale, ceea ce presupune că, probabil în decursul vieții vor trebui schimbate. Perioada în care implanturile mamare pot rămâne în organism depinde de mai mulți factori. De-a lungul timpului pot interveni anumite schimbări ale formei sânilor din diferite motive: sarcina, modificări hormonale (menopauza), oscilații în greutate, înaintarea în vârsta. Aceste modificări ale sânilor pot fi corectate prin schimbarea implanturilor cu altele potrivite. De asemenea pot interveni traumatisme la nivelul sânilor, care pot determina spargerea implantelor şi în consecință, înlocuirea lor.
Trebuie însă să știți că principala cauză de schimbarea a unor implante mamare este dorința pacientelor de a avea un bust mai mare decât cel rezultat în urma primei operații de augmentare. Aceasta este realitatea: aproape 25% dintre situațiile de schimbare a implantelor se petrec în primul an de la operația de augmentare şi au că singur motiv mărirea volumului inițial. Și mai exista încă un exemplu despre care u multa lume știe: luna trecută s-au împlinit 52 de ani de la realizarea primului implant de sân, iar pacienta încă le mai are la fel ca si atunci.
IMPLANTURILE MAMARE AFECTEAZĂ ALĂPTAREA?
Sigur, ca aceasta este una dintre marile temeri ale femeilor. Este în aceeași măsura un mit! Poziționarea implantului se face fie sub glandular, fie sub muscular, în oricare din cazuri glanda mamară nu este afectată în niciun mod. Luând toate acestea în considerare aveți siguranța că nu se modifica nici cantitatea, nici compoziția laptelui.
EXISTA RISCURI ÎN CAZUL UNUI IMPLANT MAMAR? CARE SUNT ACESTEA?
Printre riscuri se regăsesc: sângerarea, infecția, contractura capsulară (formarea unui țesut cicatriceal ferm, dur, în jurul implantului), scurgerea implantului sau ruperea acestuia, plierea, pielii deasupra implantului, necesitatea unor intervenții corectoare etc. Toate aceste complicații, însumate nu depășesc însă o proporție de 1-2%. Ca la orice intervenție chirurgicală exista şi riscuri legate de anestezie. Este esențial ca pacientele să le cunoască pe toate, însă trebuie de altfel menționat faptul că sunt cazuri speciale. Dacă intervențiile sunt făcute în maximă siguranța, precedate de analizele şi investigațiile obligatorii, iar pacientele sunt absolut sincere în aceea ce privește istoricul lor medical, atunci temerile se reduc la minimum.
ZettaBine!