O echipă românească de cercetare medicală s-a întors cu medalia de aur de la Brussels Innova 2013, Târgul de inovații de la Bruxelles. Echipa, formată din chirurgii Clinicii Zetta Dr. Dragoș Zamfirescu, Dr. Ion Zegrea și Dr. Marius Popescu, alături de Ing. Mădălina Albu, Prof. Ioan Lascăr, Acad. Maya Simionescu și cercetătoarele Irina Domnica Titorencu și Georgeta Bumbeneci, a fost premiată pentru BIOCOND NERV, tehnologie care permite regenerarea în cazuri de defecte de nervi periferici. Invenția românească are și o mare valoare comercială. Există două firme în lume care produc tehnologii asemănătoare, dar cu prețuri de 500 de dolari pentru un tub de 2 centimetri. Produsul românesc costă în jur de 30 de euro.
Proiectul, desfășurat în parteneriat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Textile Pielărie și Institutul de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu”, are o importanță deosebită atât din punct de vedere medical, cât și comercial.
“Ideea creării unui conductor nervos românesc mi-a venit în urmă cu 6 ani, în urma frustrării profesionale acumulate ca urmare a faptului că anumiți pacienți cu defecte traumatice sau tumorale ale nervilor periferici nu pot fi vindecați decât cu prețul sacrificării altor nervi periferici. În acel moment, deja colaboram cu dna. inginer Mădălina Albu în alte proiecte de cercetare și i-am expus problema necesității unui conductor nervos autothton și am întrebat-o dacă crede că este posibil să realizăm un astfel de conductor. Răspunsul vă este dat azi de munca noastră, a întregii echipe, după 5 ani de cercetare și experimentare, prin producerea Biocondnerv. Însă munca noastră nu s-a terminat. Dorim să perfecționăm acest conductor prin adăugarea de celule stem mezenchimale sau factori de creștere”, spune Dr. Ion Zegrea, unul dintre inițiatorii proiectului.
„Sunt situații în care capetele unui nerv secționat nu se pot sutura cap la cap. În acest caz, variantele terapeutice sunt folosirea unei grefe nervoase recoltată din altă parte a corpului uman (cu un deficit senzitiv corespunzător) sau folosirea de conductoare tubulare de regenerare (tuburi). Produsul nostru are aplicabilitate imediată. Noi intenționăm să-l folosim în operații de microchirurgie a nervilor periferici, cu consimțământul prealabilă al pacientului. Regenerarea nervoasă este, practic, ultima frontieră în microchirurgie; de 30 de ani nu s-a schimbat mai nimic, se fac aceleași proceduri, cu aceleași rezultate. În 2005, făcusem niște experimente cu tuburi de silicon, dar care nu erau resorbabile, iar lucrarea mea de doctorat a fost chiar despre Metode Moderne de Regenerare a Nervilor Periferici”, adaugă Dr. Dragoș Zamfirescu, medic primar în chirurgie estetică, plastică și microchirurgie al Clinicii Zetta.
Cercetarea acestei noi tehnologii va continua. Din 2013, Clinica Zetta s-a alăturat acestui proiect și, astfel, au apărut două noi proiecte: ZettaNerv, care continuă dezvoltarea Biocond Nerv, și Zetta Skin.