Medicul ortoped Andrei Popescu a realizat o premieră în chirurgia umărului, o intervenţie medicală foarte complexă, unică în ţara noastră şi rară la nivel mondial.
Pacienta în vârstă de 22 de ani este prima persoană din România care a beneficiat de acest tratament: artroscopie de umăr cu decomprimarea endoscopică a plexului brahial. Ea suferea de dureri atroce în regiunea umărului stâng. Durerile se propagau în tot membrul superior şi nu treceau cu niciun tratament ortopedic sau medicamentos. În urma unei consultaţii interdisciplinare, doctorul Ion-Andrei Popescu a identificat multiple chisturi care comprimau nervul suprascapular şi plexul brahial, afectând nervii care comandă toate mişcările şi sensibilitatea membrului superior. Alternativa de tratament chirurgical pentru pacientă ar fi fost chirurgia clasică, deschisă, care presupune explorarea plexului brahial printr-o mare incizie care porneşte de sub ureche, traversează gâtul oblic spre claviculă şi partea laterală a pieptului, prelungindu-se în axilă şi braţ.
Doctorul Popescu a reuşit intervenţia de decomprimare a plexului brahial printr-o procedură minim invazivă, endoscopică, folosind doar cateva incizii de mici dimensiuni.
Artroscopia este o tehnică minim invazivă care presupune repararea chirurgicală a unor structuri anatomice bolnave fără a deschide articulaţia, folosind o cameră video de mici dimensiuni care se introduce printr-o incizie de doar 5 mm.
“Pacienta s-a născut cu o variantă anatomică a unui ligament, cu un mic defect considerat non patologic dar întâlnit foarte rar în umărul adulţilor. Prin acel defect, la fiecare mişcare a umărului se scurgea lichidul articular, ca printr-un ventil, fără să mai aibă posibilitatea de a se întoarce în articulaţie. Astfel s-au format colecţii mari de lichid sinovial, sub forma de chisturi, care comprimau nervii plexului brahial, sub muşchiul trapez şi sub claviculă. Pacienta suferea de dureri permanente care nu cedau la medicamente. Am decis explorarea chirurgicală endoscopică minim invazivă a nervilor comprimaţi şi evacuarea chisturilor, intrând prin articulaţia umărului, ca la o artroscopie de umăr standard. Doar că am trecut de articulaţie şi a trebuit să disec şi să explorez endoscopic nervii până la baza gâtului şi apoi sub claviculă, în capul pieptului. Am descoperit regiunile în care nervii erau comprimaţi şi am efectuat o aşa numită neuroliză endoscopică a plexului brahial, eliberarea lor. Procedura am efectuat-o prin 5 incizii a câte 6 mm fiecare”, a declarat medicul Andrei Popescu.