Atragerea de personal reprezintă o provocare pentru orice business în contextul actual, mai ales în România, afirmă, la emisiunea Pastila de HR de la PROFIT NEWS TV, Andreea Constantin-Vîlcioiu, Director General al Spitalului Zetta, care consideră că nu angajatorii trebuie să motiveze angajații, ci aceștia se motivează singuri în funcție de beneficiile acordate de angajator.
„Niciodată nu încerc să motivez eu angajații, ci să înțeleg ce-și doresc și ceea ce îi motivează pe ei și să le ofer acel lucru”, subliniază Andreea Constantin-Vîlcioiu.
În domeniul serviciilor medicale, provocarea constă mai degrabă în a crea un sistem funcțional între personalul auxiliar și cel administrativ decât în a găsi angajați.
„Între acest personal auxiliar, adică infirmiere, asistente și până la medici, și angajații din administrativ trebuie permanent să îi faci să funcționeze ca un sistem, deși sunt foarte diferiți. Trebuie să îi abordăm diferit, salarizarea e diferită, beneficiile la fel și e foarte complicat”, spune aceasta. Spitalul Zetta are colaborări cu peste 30 de medici, dintre care 10 sunt angajați proprii, și circa 20 de asistente și infirmiere.
În ceea ce privește salarizarea personalului medical, directorul general al spitalului Zetta afirmă că este foarte mult condiționată de cea din spitalele publice.
„În realitate, noi nu prea dictăm grilele de salarii pentru personalul medical. Asta este dictată de spitalele publice iar noi doar le aliniem dacă ne dorim cei mai buni oameni din domeniu.
Evident că există o presiune pe salarii mai ales că anul acesta a trebuit să actualizăm toate salariile cu inflația. Iar la finalul anului când vom reorganiza grila de salarii vom lua în calcul și vom căuta să oferim alte beneficii angajaților începând cu anul viitor. Încercăm să înțelegem că prețurile au crescut peste tot și este evident că trebuie să creștem și noi pachetele salariale”, precizează directorul.
Andreea Constantin-Vîlcioiu mai spune și că, în momentul de față, se confruntă cu provocări în a găsi personal administrativ.
„Nu ne este greu să atragem personal medical auxiliar, însă mai greu este să găsim personal administrativ. Pentru toate spitalele o mare provocare este să găsim personal pentru recepții și pentru call center. Pentru că, deși par niște job-uri simple, nu sunt. Sunt puncte cheie în ceea ce înseamnă activitatea unui spital.
Call center-ul reprezintă primul contact cu pacientul. Degeaba avem medici cu foarte multă experiență, dacă personalul din front desk sau de la telefon nu este la nivelul medicului pe care îl reprezint. Asta pentru noi reprezintă permanent o muncă”, afirmă directorul general, adăugând că nu mai înțelege ce anume îi face fericiți pe angajați.
Nici nu mai înțelegem ce-și doresc. E foarte greu să găsești oameni care vor să muncească, care sunt dispuși să învețe. Noi căutăm și persoane fără experiență, dar dornice să învețe. Pe ei nu-i interesează decât care este pachetul salarial și dacă de Sărbători există zile libere”, arată directorul.