“Am operat o pacienta diagnosticata cu formatiune tumorala benigna, tip ameloblastom. Suferise deja cateva interventii de reconstructie pana sa ajunga la noi, dupa rezectia mandibulei ,insa acestea nu au avut succes. S-au incercat repetate tipuri de reconstructie cu diverse tipuri de lambouri si compozite insa nu s-a putut reface continuitatea mandibulei.
La momentul prezentarii pacienta avea ca si sechela lipsa corpului mandibular drept si a portiunii mentoniere, defect osos deosebit de mare, o lungime de aproximativ 10 cm si discutam si de curbura care este necesara pentru a putea fi reparat profilul facial deci reconstructia osoasa va trebui facuta in asa fel incat sa reusim sa ii refacem conturul facial pe care l-a pierdut.
Pacienta prezenta si tulburari in fonatie, tulburari masticatorii si probleme in deglutitie.
A fost o interventie dificila deoarece prin reconstructiile repetate, tesutirile anatomice si-au modificat consistenta, formatiunile anatomice si-au modificat pozitia, au fost greu de reperat vasele mari ale gatului, loja marilor vase si totodata capetele osoase au fost dificil de gasit.
Dupa reperarea capetelor osoase, la nivelul corpului mandibular stang si ramurii mandibular drept s-a reusit conformarea si imediat aplicarea unei plagi de reconstructie mandibulara de tip striker care s-a fixat cu suruburi de osteosinteza obtinandu-se astfel o corectie intermediara a profilului facial. Mucoasa orala nu a fost perforata ceea ce este un factor pozitiv deoare riscul de infectii datorat unei eventuale comunicari orale a fost eliminat, astfel placa de reconstructe pe care am pozitionat-o este ferita de eventuale infectii asa cum s-a intamplat la interventiile precedente.”
Dr. Dragos Slavescu