///**/

Servicii Spitalul Zetta

Scleroterapie

Scleroterapia este o metoda de tratament pentru venule, varice nesistematizate si vene paianjen. Vasele de sange afectate sunt injectate cu o substanta speciala (agent sclerozant), care le face sa se micsoreze si sa se fibrozeze (sclerozeze). Procedura este minim invaziva si non chirurgicala, necesitand doar o serie de injectii.

Varicele sau venele varicoase pot cauza durere sau disconfort, iar daca afectiunea nu este tratata la timp sau corespunzator aceasta poate provoca si complicatii. De asemenea, scleroterapia ghidata ultrasonic sau scleroterapia vizuala sub control ecografic reprezinta o forma avansata de administrare a agentului in vene, care permite tratarea venelor varicoase mari, care nu pot fi tratate prin scleroterapie conventionala. Spuma (sau agentul folosit) este vizibila in scleroterapia ghidata prin controlul imagistic cu ultrasunete, fiind mai usor de urmarit si de directionat spre sursa problemei venoase.

Ce este scleroterapia?

Scleroterapia nu este o procedura chirurgicala, aceasta implicand doar o serie de injectii. Medicul specialist injecteaza o substanta medicamentoasa in vasele de sange (sau in vasele limfatice), iar aceasta injectie le face sa se micsoreze.

Substanta folosita este o solutie iritanta, numita si substanta sclerozanta, care este injectata direct intr-o vena sau intr-un vas limfatic. Solutia aceasta irita vasul de sange, facandu-l sa se umfle. Aceasta umflare pronuntata intrerupe circulatia sangelui sau a limfei, iar vasul se micsoreaza.

Cand am nevoie de scleroterapie?

Scleroterapia este indicata pentru varice, telangiectazii si venele reticulare. De asemenea, este cea mai putin invaziva dintre procedurile existente in prezent. Scleroterapia se realizeaza, in general, fara anestezie (pentru ca anestezia este mai dureroasa decat procedura in sine), in regim ambulatoriu, in mai putin de o ora. Se incepe cu marcarea punctelor in care va fi injectata substanta sclerozanta, identificate in urma consultului medical sau cu ajutorul unor investigatii precum ecografia Doppler.

Dupa ce procedura s-a terminat, se va mentine compresia membrului tratat prin bandajare, aspect care previne riscul formarii unor cheaguri de sange. Pacientul va trebui sa poarte ciorapi de compresie, pe o perioada de timp determinata de medicul specialist, pana la vindecarea completa, pentru a asigura succesul tratamentului.

Ce presupune scleroterapia?

Procedura presupune injectarea agentului sclerozant in vena, indiferent de natura acestuia, daca este solutie sau spuma. Acest agent determina iritarea peretelui vasului de sange prin inflamarea, sclerozarea si, ulterior, inchiderea acestuia. In timp, vena se transforma in tesut cicatricial invizibil cu ochiul liber.

Care sunt principalele avantaje ale scleroterapiei?

Pacientul se poate deplasa si sa isi poate continua activitatea la locul de munca imediat dupa finalizarea procedurii. De asemenea, scleroterapia este o procedura sigura, fara riscuri, care este capabila sa elimine in mod eficient venele cu probleme, precum venele de tip panza de paianjen in aproape 90% dintre cazuri.

Printre alte beneficii ale scleroterapiei se numara: disconfort minim in timpul procedurii, recuperare rapida a mobilitatii, durata scurta a unei sedinte, risc scazut de leziuni la nivelul nervilor, numar mic de vanatai in urma procedurii, precum si costuri scazute.

Care sunt contraindicatiile scleroterapiei?

Scleroterapia este, intr-adevar, o procedura minim invaziva si sigura. Insa, acest lucru nu inseamna ca procedura poate fi efectuata oricarui pacient. Spre exemplu, femeile gravide, persoanele cu tromboza venoasa acuta, persoanele care au alergie la agentii sclerozati, persoanele cu probleme cardiace, pacientii imobilizati care nu se pot deplasa pe cont propriu, persoanele cu infectie acuta sau persoanele cu arteroscleroza avansata la nivelul membrelor inferioare nu pot beneficia de scleroterapie.

De asemenea, femeile care alapteaza, pacientii cu tendinta de a suferi de migrene sau pacientii cu trombofilie, precum si cei cu antecedente de tromboza venoasa profunda fac parte dintr-un grup de pacienti pentru care scleroterapia este asociata cu un risc mai mare, insa exista posibilitatea ca acestia sa poata face procedura in anumite conditii pe care medicul le va explica fiecarui pacient in parte.