///**/

Servicii Spitalul Zetta

Reconstructie mamara dupa mastectomie

Reconstructia sanilor (sau reconstructia mamara) se realizeaza prin mai multe tehnici de chirurgie plastica care incearca sa restabileasca forma, aspectul si marimea cat mai naturala a sanului dupa mastectomie.

In urma interventiei de reconstructie a sanului, rezultatele sunt foarte variabile:

  • Un san reconstruit nu va avea aceeasi sensibilitate ca cel natural.
  • In urma operatiei de reconstructie mamara sau a celei de mastectomie vor fi intotdeauna cicatrice vizibile la nivelul sanului.
  • Anumite tehnici chirurgicale vor lasa incizii in zonele donatoare, de obicei situate in regiuni mai putin expuse ale corpului, cum ar fi spate, abdomen sau fese.

Imbunatatirea imaginii de sine in urma reconstructiei sanilor

Reconstructia sanilor (dupa mastectomie sau independent de aceasta) este o recompensa psihica si fizica pentru femeile care si-au pierdut un san din cauza cancerului sau altor afectiuni.

Crearea unui nou san le poate imbunatati semnificativ atat imaginea si increderea in sine, cat si calitatea vietii. In urma interventiei chirugicale de reconstructie, sanul va avea un aspect relativ natural, dar un san reconstruit nu va arata si nu va avea niciodata sensibilitatea unuia natural. In luarea deciziei de reconstructie a sanilor, e importanta documentarea si pregatirea atat pentru acceptarea implicatiilor fizice cat si a celor emotionale.

Nota privind simetria: daca un singur san este afectat, el poate fi reconstruit independent de celalalt san. In plus, interventii de ridicare, reducere sau marire pot fi recomandate si pentru sanul opus pentru a imbunatati simetria si pozitia ambilor sani.