///**/

Servicii Spitalul Zetta

Corectie areole si mameloane

Chirurgia de corectie a areolelor si mameloanelor vizeaza mameloanele ombilicate si marite si areolele prea extinse sau voluminoase, care pot fi determinate genetic sau se pot dezvolta in urma alaptarii. Mamelonul si areola fac parte din anatomia sanului, avand un rol in aspectul estetic, sexualitate si alaptare. acestea pot afecta perceptia femeilor asupra propriei imagini si pot avea ca rezultat sentimentul de disconfort si scaderea increderii in sine. Din fericire, corectia problemelor la nivelul mamelonului si areolei necesita doar o procedura simpla, fara internare, cu rezultate armonios proportionate. In cadrul consultatiei, medicii nostri vor discuta cu dumneavoastra toate subiectele legate de aspectul mameloanelor, proiectia acestora si dimensiunile areolelor, precum si procedura potrivita pentru dumneavoastra. Chirurgia estetica are solutiile ideale prin tratamente chirurgicale, daca nu este vorba de o problema medicala care poate fi solutionata printr-o operatie de reconstructie.

Care sunt cauzele aparitiei mamelonului ombilicat / infundat / invaginat?

Daca v-ati nascut cu mamelonul invaginat nu trebuie sa va ingrijorati, exista solutii ce tin de chirurgia estetica pentru a rezolva aceasta problema. La fel, mamelonul poate sa devina inversat in cazul in care canalele galactofore ajung prea scurte pentru a permite mamelonului sa ramana protuberant.

Aceasta situatie poate sa apara si in urma sarcinii intrucat tesutul mamar se pierde in urma sarcinii.

In cazul in care se intampla sa depistati mamelonul invaginat trebuie sa faceti un control de specialitate cat mai curand posibil, deoarece acesta poate desemna o patologie importanta.

Cum se realizeaza corectia mamelonului ombilicat/infundat/invaginat?

Chirurgia de corectie a mamelonului ombilicat se realizeaza in cazul mameloanelor care sunt ombilicate din nastere sau care au devenit ombilicate in urma alaptarii. Interventia se realizeaza in general sub anestezie locala, dureaza 1-2 ore si nu necesita internare.

In cadrul consultatiei, medicul va determina gradul de ombilicare mamelonara. Unele mameloane pot fi ombilicate pe anumite perioade de timp, iar altele au un grad mai sever de ombilicare si nu ies in relief niciodata. Procedura implica realizarea unei mici incizii in varful mamelonului, urmata de intinderea cu grija a tesutului fibros din interiorul mamelonului. se acorda o atentie deosebita protejarii canalelor galactofore. Odata ce mamelonul este eliberat si se afla intr-o pozitie normala, proeminenta, sunt plasate fire de sutura speciale in interiorul mamelonului. O a treia sutura se va efectua in jurul bazei mamelonului, pentru a adauga stabilitate si forta bazei mamelonului si pentru ca acesta sa isi poata pastra pozitia proeminenta. toate firele de sutura se dizolva in 10 pana la 14 zile iar incizia initiala nu va fi vizibila. Pacientele se pot reintoarce la activitatile lor normale dupa 1-2 zile.

Care sunt efectele secundare si riscurile in cazul operatiei de mamelon ombilicat/infundat/invaginat?

Desi extrem de rar, exista posibilitatea sa apara: infectii sau reactii la anestezic, disconfort minim. De altfel, exista riscul ca femeile sa nu mai poata alapta, motiv pentru care trebuie sa discutati in prealabil cu medicul chirurg plastician.

Ce presupune operatia de micsorare a mamelonului?

Procedura de corectie a mamelonului prea extins si inestetic, se efectueaza in cazul mameloanelor care sunt extinse din nastere sau care s-au alungit in urma alaptarii. Reducerea dimensiunii mamelonului se poate realiza si in combinatie cu o operatie de augmentare mamara, reductie mamara si mastopexie. Operatia se realizeaza de obicei sub anestezie locala, dureaza 1-2 ore si nu necesita internare.

In cadrul consultatiei, medicul va va intreba despre gradul de micsorare pe care doriti sa il obtineti prin operatie si va determina care portiune a mamelonului trebuie sa fie redusa. In functie de forma mamelonului, aceasta poate fi o reducere in lungime, latime sau ambele.

Reducerea lungimii
Pentru a reduce lungimea mamelonului, varful mamelonului va fi eliminat si se va efectua o sutura pentru inchidere. In unele cazuri pielea de la nivelul gatului mamelonului este apoi suturata de baza mamelonului, pentru a reduce lungimea acestuia.

Reducerea latimii
Daca mamelonul are o latime prea mare, o mica portiune va fi eliminata de sub suprafata acestuia. acest lucru permite conferirea unui aspect mai ingust al mamelonului.

Reducerea lungimi si latimii
Pentru anumite femei, mameloanele pot fi prea late si alungite. In acest caz, se efectueaza ambele proceduri.

Care este perioada de vindecare in cazul interventiei de corectie a mamelonului marit?

Rezultatele sunt de obicei imediat vizibile si vindecarea nu dureaza mult. Imediat dupa operatie se recomanda repaus si activitati usoare. Evitati ridicarea greutatilor, dormitul pe burta, hainele stramte sau excercitiile fizice solicitante. Durerea resimtita va fi neglijabila. Medicul va va recomanda analgezice si cel mai probabil nu le veti lua mai mult de 1-2 zile.
Toate firele de sutura se dizolva in 10 pana la 14 zile iar incizia initiala nu va fi vizibila datorita cicatrizarii. Pacientele se pot reintoarce la activitatile lor normale dupa 1-2 zile.

Cat dureaza interventia de micsorare a mamelonului?

Operatia de micsorare a mamelonului dureaza in jur de 30 minute – o ora in functie de tehnica aleasa si de gradul de corectie. Medicul estetician va va comunica exact in cadrul consultatiei.

Care sunt contraindicatiile in cazul corectiilor la nivelul mamelonului?

Interventia nu este recomandata celor cu probleme de cicatrizare a tesuturilor si celor cu patologii ale sanului.

 

Aceast tip de interventii necesita internarea pacientului?

Nu, pentru operatiile plastice legate de mameloane de cele mai multe ori se efectueaza o anestezie locala, motiv pentru care nu necesita internarea.

Cum se realizeaza corectia areolelor marite?

Chirurgia de corectie a areolelor marite se realizeaza prin eliminarea unei parti a areolei, fie printr-o incizie de-a lungul marginii inferioare a areolei, fie printr-o incizie in jurul bazei mamelonului. Areolele foarte largite pot necesita o sutura periareolara: o incizie verticala porneste de la mamelon si continua in jurul areolei, fiind apoi inchisa in forma circulara.

Operatia se efectueaza de obicei sub anestezie locala, dureaza 1-2 ore si nu necesita internare. In cadrul consultatiei, medicul va va intreba despre gradul de reducere a areolei si aspectul pe care doriti sa in obtineti prin operatie si va determina ce procedura este potrivita pentru dumneavoastra.

Toate firele de sutura se dizolva in 10 pana la 14 zile iar incizia initiala nu va fi vizibila. Pacientele se pot reintoarce la activitatile lor normale dupa 1-2 zile.

Pot aparea complicatii in urma operatiei de corectie a areolelor marite?

Desi foarte rar, pot surveni:

  • seroame;
  • infectii localizate;
  • mici hematoame.

Ce pret au interventiile de corectie a areolelor marite, cea de micsorare a mamelonului sau corectia mamelonului ombilicat (infundat/invaginat)?

Pretul difera in functie de gravitatea cazului si de tehnica utilizata. Medicul va va comunica un pret in cadrul consultatiei, dupa examinarea fizica.