Servicii Spitalul Zetta
Rinoplastie
Rinoplastia sau operatia de remodelare a nasului imbunatateste aspectul si proportiile acestuia precum si armonia trasaturilor faciale si increderea in sine. De asemenea, chirurgia nasului poate corecta problemele de respiratie cauzate de defecte structurale ale nasului.
De cate tipuri este operatia de rinoplastie?
- Rinoplastie inchisa: inciziile sunt ascunse in interior
- Rinopastie deschisa: se realizeaza o incizie pe columela, portiunea ingusta de tesut care separa narile
Ce componente ale nasului poate modifica operatia de rinoplastie?
Desi forma nasului este de obicei rezultatul ereditatii, aspectul acestuia poate fi schimbat de traumatismele sau operatiile anterioare. Operatia de rinoplastie poate modifica:
- Dimensiunea nasului, in corelatie cu celelalte structuri ale fetei
- Latimea nasului la nivelul radacinii
- Profilul nasului cu bombari sau denivelari ale crestei nazale
- Varful nasului daca este prea mare sau bulbos, cazut sau in sus
- Narile mari, late sau rasucite
- Asimetria si deviatia nazala
Cine poate efectua operatia de rinoplastie?
Chirurgia estetica a nasului este o interventie individualizata si ar trebui sa o faceti pentru dumneavoastra, nu pentru a indeplini dorintele altcuiva sau pentru a va potrivi unei imagini ideale. O operatie de rinoplastie este o optiune buna pentru dumneavoastra daca:
- Procesul de crestere faciala este complet si aveti peste 18 ani
- Sunteti sanatos/sanatoasa
- Nu fumati – de preferat
- Aveti obiective specifice, dar realiste, pentru imbunatatirea aspectului dumneavoastra
Cat costa o operatie de rinoplastie?
Operatia de rinoplastie este una dintre cele mai complexe si delicate pentru medic daca ne referim la interventiile estetice. Pretul variaza in functie de complexitate, daca se intervine prima data, a doua sau a treia oara (rinoplastie secundara sau tertiara), etc.
Rinoplastie: pregatire preoperatorie.
Ce am voie si ce nu am voie sa fac inainte de rinoplastie?
- Cu 2 saptamani inainte de operatie este interzisa aspirina si medicamentele ce au in componenta lor aceasta substanta
- De regula operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale
- In cazul unei raceli sau infectii in organism, operatia trebuie amanata
- Evitati expunerea in exces la soare inainte de operatie
- Nu urmati o dieta drastica inainte de interventie intrucat poate intarzia vindecarea
- Nu mancati si nu beti nimic dupa miezul noptii dinaintea operatiei
Ce analize sunt necesare pentru rinoplastie?
Medicul decide ce analize si investigatii sunt necesare inainte de procedura chirurgicala. Exista un set de analize de sange obligatoriu, si un EKG care vor fi recomandate pacientului in timpul consultatiei.
Cum decurge operatia de rinoplastie?
Anestezia
Optiunile anestezice includ sedarea intravenoasa sau anestezia generala. Chirurgii si anestezistii nostri va vor recomanda cea mai buna solutie pentru dumneavoastra.
Interventia
Chirurgia nasului se realizeaza fie printr-un procedeu inchis (rinoplastie inchisa), in care inciziile sunt ascunse in interior, fie printr-o tehnica deschisa, in care se realizeaza o incizie pe columela, portiunea ingusta de tesut care separa narile. Prin aceste incizii, tesuturile moi care acopera nasul sunt ridicate cu delicatete, asigurand accesul pentru remodelarea structurii nasului. Chirurgia nasului poate reduce sau dimpotriva, creste structurile nazale prin utilizarea grefei de cartilaj recoltate din alte zone ale corpului. Cel mai frecvent se utilizeaza bucati de cartilaj din septul nazal, de pe portiunea mijlocie a nasului. In anumite cazuri, se poate utiliza o bucata de cartilaj din ureche si, rar, cartilaj costal. Daca septul este deviat, acesta va fi indreptat, iar proiectiile din interiorul nasului sunt reduse pentru a imbunatati respiratia. Odata ce structura de sustinere a nasului este modelata in forma dorita, pielea si tesuturile sunt reasezate si inciziile sunt inchise. Se pot face incizii suplimentare la baza narilor pentru a le reduce dimensiunile.
Rinoplastie: indicatii postoperatorii
In prima saptamana dupa operatia de rinoplastie s-ar putea sa fie necesare atele si tuburi interne pentru mentinerea formei nasului. Desi edemul initial se retrage in cateva saptamani, este nevoie sa treaca aproape un an pana se definitiveaza forma finala a nasului. In acest interval veti observa schimbari treptate in aspectul nasului, pe masura ce acesta evolueaza catre un rezultat permanent. In primul an postoperator, tumefierea poate aparea si disparea, fiind mai accentuata dimineata. O interventie nazala pentru imbunatatirea cailor respiratorii obstructionate necesita o evaluare atenta a structurilor nasului. Corectia unei deviatii de sept, una dintre cele mai frecvente cauze ale problemelor respiratorii, se realizeaza prin ajustarea structurii nazale pentru obtinerea unei alinieri mai bune.
In primele 2-3 saptamani evitati suflatul nasului. La fel si purtarea ochelarilor in primele 45 zile (perioada de timp in care se recomanda purtarea lentilelor de contact) daca medicul nu decide altfel. In general in 10-12 zile puteti relua activitatile zilnice, iar activitatile fizice intense pot fi reluate abia dupa cel putin 2 luni.
Dupa operatie, in interiorul nasului pot fi plasate mese sau tuburi interne si la exterior va fi prezenta o atela si un pansament pentru a sustine si proteja noile structuri in faza initiala de vindecare.
Va vor fi oferite instructiuni specifice referitoare la ingrijirea zonei unde s-a intervenit chirurgical, medicatia recomandata pentru vindecare si reducerea riscului de infectie, ingrijiri specifice ale zonei operate precum si consultatiile postoperatorii (de control).
Desi rezultatele rinoplastiei sunt in general permanente, cartilajul poate continua sa remodeleze si sa deplaseze tesutul, ceea ce poate modifica rezultatele operatiei in timp.
Cum decurg primele zile dupa rinoplastie?
Dupa interventie chirurgul va introduce in nari mese care impiedica sangerarea si aderarea mucoasei de sept. O alternativa sunt tuburile siliconice prin care pacientul poate respira. Acestea se scot la 48 ore de la operatie iar venirea la urmatoarele controale postoperatorii o veti stabili tot atunci. Medicul recomanda utilizarea compreselor cu gheata pe zona ochilor si pozitionarea capului intr-o pozitie cat mai ridicata pe perne pentru diminuarea edemului. Medicul va va prescrie picaturi, si de asemenea antibiotice si antiinflamatoare.
Trebuie sa stiti ca in general operatia de rinoplastie nu implica durere. In primele cateva zile dupa operatie (4-5 zile) veti fi umflat(a) la fata si ochi, de asemenea in jurul ochilor isi vor face aparitia vanataile. Intensitatea acestor efecte variaza foarte mult de la pacient la pacient. Medicul va va indica creme care ajuta la diminuarea echimozelor.
Respectarea cu strictete a indicatiilor doctorului dvs. este cheia reusitei operatiei de rinoplastie. Este important ca inciziile chirurgicale sa nu fie supuse traumelor, frecarii sau miscarii in timpul perioadei de recuperare. Evitati sa purtati haine ce se imbraca pe deasupra capului. Doctorul dvs. va va furniza toate indicatiile necesare pentru perioada de recuperare.
Rinoplastie: riscuri si posibile contraindicatii
Decizia de a efectua aceasta interventie este una extrem de personala si va trebui sa luati in calcul daca beneficiile reprezinta cu adevarat ceea ce v-ati propus si daca riscurile si complicatiile potentiale sunt acceptabile. Chirurgii nostri va vor explica in detaliu riscurile asociate interventiei. Veti fi rugat sa semnati formulare prin care va exprimati intelegerea deplina a procedurii, a riscurilor si a complicatiilor potentiale.
- Spargerea unor vase mici de sange de pe suprafata nasului
- Infectie
- Vindecare lenta a ranii
- Riscuri asociate anesteziei
- Sangerare (hematom)
- Asimetrie nazala
- In cazul unor interventii chirurgicale mai lungi, pot aparea complicatii cardiace si pulmonare ce pot fi asociate cu formarea sau cresterea numarului de cheaguri de sange din sistemul venos
- Modificari ale senzatiilor la nivelul pielii (amorteala, pierderea sensibilitatii)
- Alterari ale cailor respiratorii nazale ce se pot produce in urma unei rinoplastii sau septoplastii si pot ingreuna respiratia
- Perforatia de sept nazal (o gaura in septul nazal) se poate produce, dar este rara; poate fi necesar un tratament chirurgical suplimentar pentru corectia septului nazal dar, in anumite cazuri, aceasta complicatie nu mai poate fi corectata
- Durere ce poate deveni persistenta
- Cicatrizare inestetica in urma rinoplastiei
- Neregularitati ale conturului pielii
- Decolorare si umflaturi la nivelul pielii
- Suturile pot iesi la suprafata pielii si deveni vizibile sau produce iritatie, necesitand indepartare
- Posibilitatea unor interventii corectoare
Intrebari frecvente
In cat timp se desumfla nasul dupa operatia de rinoplastie? In cat timp te refaci complet dupa operatia de rinoplastie?
Rezultatele rinoplastiei sunt de lunga durata. Pot trece mai multe luni pana la disparitia completa a edemului si pana la un an – uneori chiar mai mult – pana la obtinerea rezultatelor definitive in urma unei operatii de rinoplastie.
De cate zile de spitalizare este nevoie pentru operatia de rinoplastie?
Perioada de spitalizare este de o noapte, cu externare a doua zi.
La ce varsta este indicat sa se faca operatia de rinoplastie?
Medicul recomanda efectuarea interventiei dupa 18 ani cand procesul de crestere a cartilajelor si tesuturilor se opreste, iar pacientul ajunge la maturitate. Chirurgia estetica si plastica este un instrument excelent pentru remedierea anumitor probleme insa este extremde important sa se respecte anumite reguli astfel incat rezultatele sa fie dintre cele mai bune.
La cat timp dupa rinoplastie pot face sport?
Puteti relua activitatile sportive care presupun un efort mai sporit la 2-3 saptamani de la operatie. Pentru cele usoare de tipul jogging sau alergare le puteti reincepe chiar la o saptamana.
La cat timp dupa rinoplastie ma pot expune la soare/solar?
La o saptamana dupa operatie va puteti expune fara probleme la soare daca utilizati o palarie protectoare, inclusiv creme cu protectie UV. Daca insistati sa mergeti la solar, medicul va recomanda sa acoperiti zona cicatricei de sub nas astfel incat sa nu se coloreze diferit si apoi sa arate inestetic. Acesta este riscul expunerii la soare in cazul rinoplastiei, coloratura neplacuta a cicatricei.