Descoperă soluția potrivită pentru tine! Programează o consultație și află cum îți poți îmbunătăți aspectul cu ajutorul tratamentelor estetice. Echipa noastră de specialiști te așteaptă!
Sunteți deranjați de aspectul căzut al pielii de la nivelul ochilor, fie că vorbim de pleoapele superioare, fie de cele inferioare? Zona arată îmbătrânită și obosită? Soluția este blefaroplastia, supranumită și chirurgia pleoapelor (remodelarea estetică a pleoapei).
Pe măsură ce timpul trece și înaintăm în vârstă, pielea își pierde din elasticitate, la fel și forța mușchilor. Toate aceste procese se produc la nivelul pleoapelor și favorizează evidențierea țesutului adipos, contribuind astfel la aspectul de îmbătrânire a pielii.
În afară de aspectele negative estetice, sunt și cele de natură strict medicale care nu pot fi neglijate. Pleoapele căzute pot chiar diminua câmpul vizual din cauza faptului că împiedică deschiderea completă a acestora.
Excesul de piele și grăsime duce la scăderea câmpului vizual, la apariția de riduri, pungi și cearcăne, conferind fizionomiei un aspect flasc, obosit și îmbătrânit.
Blefaroplastia este operația care corectează aspectul de ochi „căzuți” prin îndepărtarea excesului de piele și țesut adipos din zona respectivă. Aceasta este practicată încă din perioada anilor ’70, cu rezultate excepționale atât la bărbați, cât și la femei.
Blefaroplastia superioară
Aceasta se referă la îndepărtarea excesului de grăsime și piele de la nivelul pleoapei superioare. Deseori excesul de piele asemănător unui fald ce acoperă tarsul poate chiar să perturbe vederea. În colțul ochiului superior și central pot fi vizibile pungile de grăsime.
Blefaroplastia inferioară
Aceasta se referă la eliminarea excesului de piele și a pungilor de grăsime de dedesubtul ochiului. Această procedură ajută inclusiv la eliminarea cearcănelor prin repoziționarea grăsimii de sub ochi.
Blefaroplastia inferioară transconjunctivală (fără incizie pe piele)
Se recomandă numai persoanelor tinere care nu au piele în exces.
Blefaroplastia superioară și cea inferioară se pot face simultan?
Pleoapele pot fi remodelate în cadrul aceleași intervenții chirurgicale. De asemenea, ea poate fi asociată cu alte tipuri de intervenții, precum liftingul facial.
Orice intervenție chirurgicală poate implica un risc și depinde foarte mult de fiecare pacient în parte. Aici ne referim la capacitatea fiecăruia de vindecare, astfel că rezultatul nu este niciodată complet previzibil.
De exemplu, poate apărea vederea dublă sau în ceață timp de câteva zile după operație. În situația în care se îndepărtează mai mult țesut decât era necesar, poate apărea „ectropionul”, o retractie a pleoapelor inferioare care împiedică închiderea ochiului.
În mod normal, blefaroplastia se adresează pacienților cu vârsta de peste 35 de ani, însă dacă moșteniți aspectul de pleoape căzute sau umflate, puteți alege să efectuați această intervenție și la o vârstă mai tânără.
În cazul în care aveți în istoricul medical probleme cu glanda tiroidă, precum hipotiroidismul sau boala Graves, intervenția nu este indicată. De altfel, trebuie ținut cont și de sindromul de ochi uscat (lipsa unei cantități suficiente de lacrimi), hipertensiune sau alte boli cardiovasculare. În aceeași măsură, diabetul, decolarea de retină (detașată) sau glaucomul pot constitui factori de risc.
Este posibil ca medicul să recomande să efectuați investigații suplimentare la oftalmolog sau internist înaintea acestei intervenții.
Intervenția durează între o oră și trei ore, în funcție de cât de extinsă este.
Inciziile sunt delicate și se fac la nivelul șanțului palpebral superior, respectiv imediat sub gene, la pleoapele inferioare, astfel încât totul să fie cât mai bine camuflat. Se separă tegumentul de mușchiul subiacent, după care se îndepărtează pungile de grăsime. În final, se excizează surplusul de piele și se face sutura delicată.
După operație, pacientul va rămâne o noapte internat dacă intervenția a fost efectuată cu anestezie generală. În cazul anesteziei locale, pacientul este externat în aceeași zi.
Imediat după intervenție, postoperator, veți constata vânătăi și chiar inflamarea regiunii din jurul ochilor. Acestea pot persista de la câteva zile, până la câteva săptămâni, astfel că vă recomandăm să dormiți cu capul ridicat, pe mai multe perne pentru ameliorare. Există situații în care ochii să nu se închidă la fel de strâns ca înaintea operației și poate dura câteva săptămâni. Este posibil să aveți privirea încețoșată pentru câteva zile după intervenția chirurgicală și este un efect al operației în sine, inclusiv al unguentului ocular și al picăturilor pe care le veți aplica post-operator.
Firele se scot după aproximativ 3-4 zile. Timp de 2 săptămâni trebuie să evitați activitățile solicitante, care pot ridica tensiunea arterială. La 2 săptămâni după operație veți putea purta lentile de contact și este posibil să vă jeneze puțin pentru o perioadă. La un interval de 2-3 zile post-operator veți putea privi din nou la televizor. Vă veți putea întoarce la locul de muncă după 7-10 zile, în funcție de ocupație.
În primele luni persistă o ușoară sensibilitate la soare și vânt, astfel că vă recomandăm să purtați ochelari de protecție în primele luni.
Important de reținut este că cicatricile pot rămâne cu o nuanță ușor roz până la 6-9 luni, în final transformându-se într-o linie albă foarte subțire.
Cu toate acestea, trebuie să țineți cont de faptul că îmbunătățirea va deveni și mai evidentă în următoarele două săptămâni, atunci când pleoapele se vor dezumfla aproape complet. În anumite cazuri poate fi nevoie și de aproape două luni pentru ca acest rezultat să fie vizibil.
Unul dintre ele este vederea dublă sau în ceață timp de câteva zile după operație. Ar mai putea apărea „ectropionul”, o retractie a pleoapelor inferioare care poate împiedica închiderea ochiului.
Rezultatele excelente ale intervenției de remodelare a pleoapelor se mențin ani de zile, îmbunătățind semnificativ aspectul estetic al pacientului, precum și confortul fizic și psihic.
Aceasta poate întineri cu până la 5 ani zona care va fi eliberată de pungi, piele în exces și riduri. Mare atenție în alegerea unui medic bun, doar așa vă veți asigura că rezultatele vor fi așa cum vă așteptați.
Prețurile variază în funcție de complexitatea intervenției, dacă aceasta are loc doar la pleoapele superioare/inferioare sau la ambele și, desigur, contează și tipul de anestezie. Prețul corectării pleoapelor căzute începe de la 800 euro și depinde de multe aspecte pe care le veți discuta cu medicul în cadrul consultației.
Alte prețuri ale serviciilor de chirurgie plastică și alte proceduri ce vizează întinerirea feței le puteți găsi în site-ul nostru.
Zetta, primul Hub de Chirurgie Plastică din România, are peste 12 ani de experiență în chirurgie estetică și reconstructivă. Lucrăm cu cei mai buni medici, dedicați inovației și siguranței pacientului.
© 2025 Spitalul Zetta All Rights Reserved. Developed with by Pasul Următor.