///**/

Servicii Spitalul Zetta

Mastopexie cu implant

O ridicare a sanilor (mastopexie sau lifting mamar) realizata simultan cu un implant, duce la ridicarea sanilor lasati si creste marimea cupei. Procedura asigura fermitatea sanilor pe o perioada semnificativa de timp. Implanturile de san nu sunt atat de supuse gravitatiei precum tesutul adipos, astfel ca isi vor mentine forma si pozitia mai usor in comparatie cu sanii naturali.

Avantajele liftingului de sani cu implant

 • Liftingul de sani cu implant imbunatateste cel mai vizibil pozitia si marimea cupei sanilor, eliminand efectele pe care gravitatia, sarcina sau scaderea in greutate le pot avea.
 • Rezultatele liftingului mamar sunt prelungite ca durata de implanturi, sanii ramanand fermi si ridicati pentru o perioada indelungata.

Procedura de mastopexie cu implant mamar

Chirurgii plastici realizeaza procedura de mastopexie cu implant mamar in mod similar unei operatii standard de lifting al sanilor. Diferenta o reprezinta inserarea unor implanturi de silicon sau solutie salina. Chirurgul incepe printr-o incizie prin care indeparteaza excesul de piele lasata. Tipul de incizie este discutat cu pacienta inainte de operatie, in functie de forma si dimensiunea sanilor. Ulterior este plasat implantul in spatele glandei mamare iar incizia este inchisa.

Riscuri si complicatii asociate mastopexiei cu augmentare

Oricat de rare ar fi, complicatiile asociate augmentarii si liftingului mamar reprezinta un risc. Pentru a ne asigura ca sunteti constiente de riscurile potentiale, in special cele asociate implanturilor, iata cateva dintre efectele secundare care ar putea aparea in cazul unei interventii de lifting mamar:

 • Cicatrice

Mastopexia cu augmentare lasa urme vizibile. De multe ori, o cicatrice permanenta este vizibila privind din zona inferioara a mamelonului, vertical catre baza sanului, in jurul areolei. De asemenea, in cazul anumitor proceduri, pot ramane urme circulare in jurul mamelonului. Cicatricele se vor diminua in timp, insa reprezinta un efect secundar demn de luat in seama.

 • Infectii

Atunci cand un pacient este operat, chirurgii iau precautii serioase pentru prevenirea infectiilor, ce reprezinta una dintre complicatiile posibile asociate liftingului de sani. Ca si in cazul multor tipuri de operatie, infectia este posibil sa apara si dupa mastopexie, caz in care implanturile vor trebui scoase pentru o perioada de circa 6 luni, ceea ce va duce la diferenta semnificativa in dimensiunea sanilor pe parcursul acestei perioade.

 • Contractura capsulara

Daca optati pentru un implant mamar cu lifting, exista posibilitatea de a avea complicatii in plus fata de o procedura standard de mastopexie. Contractura capsulara apare atunci cand exista cicatrice si tesut intarit in jurul implantului, care se va simti nenatural la palpare si va cauza disconfort. Mai comune in cazul implanturilor cu silicon decat in cazul celor cu solutii saline, contracturile capsulare moderate pot trece chiar si neobservate. Anumite contracturi, insa, pot necesita scoaterea implanturilor si inserarea altora noi. Amplasarea implantului sub muschiul pectoral reduce riscul de contractura musculara.

 • Senzatie de amortire in zona mamelonului

Exista posibilitatea aparitiei senzatiei de amortire in zona mamelonului, in urma liftingului de sani cu implant. De multe ori, amortirea este temporara si va disparea dupa cateva saptamani.

 • Dezumflarea implanturilor

Mastopexia cu augmentare poate rezulta ocazional in dezumflarea implanturilor, daca implanturile inserate nu sunt suficient de pline. Daca nu este destula presiune in interiorul implantului, membrana implantului se va misca si in timp se va rupe. Este astfel posibil ca implantul sa curga si in final sa se dezumfle, sanul revenind in decurs de o singura zi la forma initiala de dinainte de operatie. Posibilitatea ca aceasta sa se intample este de aproximativ 4% in decursul primului an dupa operatie, riscul scazand ulterior. Dezumflarea implantului nu este o problema grava in cazul implanturilor mamare saline, deoarece solutia salina nu este extrem de daunatoare corpului. Totusi, aceasta complicatie poate fi problematica pentru pacientele cu implanturi siliconice, care au fost relansate pe piata in anul 2006.

 •  Aparitia cutelor

In unele cazuri, liftingul mamar cu implanturi poate forma cute vizibile in zona superioara a sanilor. Cutele sunt cauzate de implanturi saline neumplute corespunzator si apare mai frecvent in cazul implanturilor cu suprafata mai fina, decat in cazul celor texturate. Amplasarea implantului sub tesutul sanilor reduce riscul de aparitie a cutelor.

 • Deplasarea implanturilor

Desi deplasarea implanturilor nu este o problema comuna, aceasta exista insa. In cazul in care unul sau ambele implanturi se deplaseaza semnificativ, este posibil sa se impuna o interventie de repozitionare. Implanturile mai mari sunt mai susceptibile la deplasare in jos, odata cu inaintarea in varsta.

 • Hematoame

Hematoamele sunt acumularile de sange in jurul implanturilor, care pot aparea in orice moment postoperatoriu, desi este mai probabil sa apara la scurt timp dupa interventie, cand tesutul a fost traumatizat. Hematoamele pot aparea in urma unui lifting mamar cu implant si pot cauza probleme precum contracturi capsulare sau infectii. Organismul este capabil sa absoarba hematoamele de dimensiuni reduse. Din pacate, cele mari trebuie inlaturate chirurgical, prin intermediul unor drene, care pot lasa mici cicatrice. Exista de asemenea riscul inteparii implantului in timpul procedurii de drenaj, rezultand in dezumflarea implantului.

 • Ptosis si implanturile

Ptosis este termenul medical pentru sanii lasati. Multe femei sunt interesate de marirea sanilor, insa au ptosis moderat sau chiar sever. Este recomandat in aceste cazuri ca pacientele sa faca si un lifting mamar, impreuna cu implanturile. Daca pacientele cu sani lasati nu opteaza si pentru un lifting la inserarea implanturilor, pot aparea anumite complicatii in urma interventiei. Medicii avertizeaza adesea asupra unor astfel de deformatii. Acestea pot lua forma unor cute de piele sau umflaturi la baza sanilor. In ambele cazuri, un lifting mamar poate fi efectuat ulterior implantului mamar pentru imbunatatirea aspectului sanilor.