///**/

Servicii Spitalul Zetta

Marirea sanilor cu grasime

Lipofillingul este o tehnica de transfer de tesut adipos prin recoltarea acestuia din alte parti ale corpului si injectarea in zona sanilor, pentru marirea acestora. Prin lipofilling se pot obtine mariri permanente ale sanilor, fara cicatrice vizibile

Avantajele procedurii de lipofilling sunt conferite de utilizarea unei materii naturale, cu care corpul pacientei este compatibil. Tesutul adipos transferat din alte parti ale corpului este compus din propriile celule ale pacientei, astfel, sanul va avea un aspect foarte natural. In plus, odata realizat transferul, rezultatul este permanent (dupa o rata de absorbtie de aproximativ 60%).

Celulele adipoase prezinta un risc mai scazut pe termen lung comparativ cu implantul mamar. De exemplu, riscul unor infectii ulterioare este mult mai scazut comparativ cu implanturile. Riscul contracturii este de asemenea mult mai mic.

Etapele procedurii de lipofilling mamar

Procedura implica doua etape. In prima faza, se vor recolta celule adipoase din diferite parti ale corpului pacientei unde sunt in exces sau nu sunt necesare. Pentru majoritatea femeilor, aceste zone sunt abdomenul, coapsele sau fesele. In functie de volumul de augmentare necesar, se vor recolta intre 500 si 1000 de centimetri cubi de tesut adipos. Cu ajutorul sistemului LipoKit se vor separa celulele adipoase bune de uleiuri si alte substante. Cu ajutorul acestui sistem se asigura o rata mai mare de supravietuire a celulelor injectate.

Utilizand canule foarte fine, se vor injecta celulele viabile in tesutul din zona sanilor, acestia crescand in volum. Dupa interventia de lipofilling, sanii vor parea mai mari decat rezultatul final, din cauza tumefierii postoperatorii si a faptului ca unele celule adipoase nu vor supravietui transferului. De regula, cam 60% din tesutul transferat va supravietui, astfel ca sanii vor scadea in dimensiune pe o perioada de 6 luni dupa operatie, cand se va ajunge la rezultatul final.

In unele cazuri, rata de supravietuire a celulelor este mai mare, iar in altele mai scazuta. Este posibil sa ramana urme mici, de 2-5 mm in zona sanilor, unde s-au facut injectarile. De asemenea, este posibil ca pacienta sa prezinte mici cicatrice, 5-10 mm diametru, in zonele de unde s-a prelevat tesut adipos (abdomen, coapse).

Efecte secundare posibile si riscuri

Orice procedura medicala implica riscuri, insa transferul de tesut adipos prin lipofilling este relativ sigur. Cele mai obisnuite efecte secundare sunt similare efectelor liposuctiei (recoltarea grasimii) si procedurii de injectare a tesutului adipos. Unul dintre aspectele care preocupa cel mai frecvent pacientele este posibilitatea aparitiei de cancer la san. Transferul de tesut prin lipofilling NU creste riscul de cancer la san. In unele cazuri, cele 40% dintre celulele care nu au supravietuit pot lasa in urma mici calcifieri vizibile la investigatii specifice. In trecut, acestea erau confundate cu celule canceroase de catre radiologii care efectuau mamografiile. Astazi, cu ajutorul tehnologiilor moderne de mamografie, calcifierile cauzate de transferul de tesut adipos se disting clar de celulele canceroase.

Nu exista niciun pericol in cazul sarcinii sau al alaptarii. Totusi, daca pacienta este insarcinata sau alapteaza, va fi consiliata de catre medici sa amane procedura de lipofilling pana ce alaptarea sau sarcina sunt duse la bun sfarsit.

Implanturile mamare si lipofillingul

Diferenta intre cele doua proceduri consta in faptul ca lipofillingul genereaza o marire a sanilor relativ mica. In functie de dimensiunea sanilor, se pot injecta intre 100 si 300 centimetri cubi. Circa 40% dintre celule nu vor supravietui transferului, astfel ca augmentarea finala va fi de circa 60-180 centimetri cubi.Cu ajutorul implanturilor, sanii pot fi mariti cu pana la 400 cc intr-o operatie. In limbaj comun, lipofillingul creste sanii cu 1 numar la cupa. Implanturile pot genera o augmentare mult mai mare intr-o singura interventie. De asemenea, anumite paciente care sunt minione si nu au destul tesut adipos pentru recoltarea de lipofilling vor fi nevoite sa se ingrase putin inainte de operatie