///**/

Servicii Spitalul Zetta

Lipofilling facial

A folosi grasimea proprie pentru a umple iregularitatile si ridurile adanci ale fetei este o tehnica apreciata a chirurgiei estetice care a fost perfectionata la inceputul anilor nouazeci.

Procedura de lipofilling facial este indicata pentru a corecta obrajii cazuti sau scobiti, ridurile naso-labiale adanci, si in unele cazuri, ridurile dintre ploapele inferioare si obraji.

De asemenea, lipofillingul este una dintre cele mai comune metode de augmentare a buzelor. Grasimea necesara este obtinuta printr-o procedura de liposculptura limitata, prin una sau mai multe incizii de 3-5 mm. Grasimea este in mod normal extrasa din abdomen sau pulpa interioara, apoi este centrifugata, filtrara sau clatita. Rezultatul procesului este un tesut gras purificat in stare lichida, pregatit pentru injectare.

Grasimea este apoi injectata acolo unde este nevoie. Ea este distribuita uniform in zona prin injectarea a cantitati mici in tesuturi, astfel incat sa fie inconjurata de tesut sanatos. Prin aceasta tehnica, se asigura ca grasimea transplantata sa ramana in contact cu tesutul inconjurator care ii va furniza oxigen si nutrienti.

Procedura de lipofilling facial are o durata de aproximativ o ora, depinzand de marimea suprafetelor tratate. Anestezia se realizeaza local, atat in zona donatoare cat si in zona care este tratata.

Recuperare

Tumefierea se va retrage gradual dupa trei zile de la operatie. Dupa aproximativ o saptamana – zece zile, pacientii se vor simti suficient de bine pentru a-si relua viata sociala normala. Daca hematoamele care s-au dezvoltat vor ramane vizibile pentru mai mult timp vor putea fi ascunse cu ajutorul machiajului.

Pacientii vor fi programati la controlul postoperator la cinci sau sapte zile de la operatie iar mai apoi la trei saptamani. Pana la cel de-al doilea control, tumefierea se va fi retras, dar corectia poate inca arata putin exagerat. De obicei, chirurgii corecteaza mai mult decat este necesar, ceea ce inseamna injectarea cu mai multa grasime decat este nevoie pentru ca 25 – 30% din celulele grase transplantate nu supravietuiesc.

Rezultatul final va fi vizibil dupa trei saptamani. Chirurgul va face atunci fotografii pentru a putea le compara cu cele de dinainte de operatie. O a doua sesiune poate fi programata pentru a corecta eventualele scaderi de volum.

Efecte secundare posibile

Zona donatoare: hematoame, tumefiere, sensibilitate, pana la 24 de ore de drenaj al lichidului anestezic.

Zona tratata: hematoame, tumefiere (in mod special buzele, daca sunt tratate), sensibilitate. Este recomandat sa folositi comprese reci in primele ore dupa operatie pentru a minimiza tumefierea.

 

Riscuri

  • Asimetrie
  • Iregularitati
  • Supracorectii
  • Infectie

Rezultate

Corectia ridurile si pliurilor adanci. Corectia si tratarea iregularitatilor si adanciturilor. Cresterea volumului in zonele tratate precum obrajii, pometii si barbia. Cresterea calitatii pielii din zonele tratate poate fi un efect secundar pozitiv. Dupa resorbirea initiala a unui procent din grasimea injectata (intre 20 si 50%) corectia poate fi considerata permanenta.