Multe doamne visează, probabil, la un burete magic care să le şteargă urmele timpului de pe chip, astfel încât conturul feţei şi pielea să le rămână la fel de ferme şi proaspete, chiar şi după o anumită vârstă. Chiar dacă un asemenea burete nu s-a inventat încă, există astăzi soluţii noninvazive şi eficiente, oferite de chirurgia estetică, care redau chipului aspectul ”fresh”. Una dintre acestea este liftingul cu fire bioresorbabile, mai uşor tolerat de paciente decât metodele chirurgicale şi, tocmai din acest motiv, tot mai solicitat în clinicile de specialitate.
Cum acţionează firele bioresorbabile
”Acest tip special de fire sunt prevăzute cu nişte mici pinteni cu ajutorul cărora se realizează efectul de lifting şi de revitalizare. Aceste fire sunt introduse sub piele, în ţesutul celular subcutant, creând fibroză şi stimulând producerea de neocolagen, formând astfel suportul necesar pentru efectul de lifting al pielii şi ţesuturilor subcutanate”, explică dr. Ina Petrescu, medic primar în chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă la Clinica Zetta.
Efectul de îmbunătăţire al conturului facial este imediat, la finalul procedurii. Principalele efecte obţinute sunt ridicarea şi volumizarea pomeţior, liftingul sprâncenelor, îmbunătăţirea conturului mandibulei şi zonei submentoniere cu netezirea pielii. Totodată se îmbunătăţeşte textura pielii, acest efect fiind vizibil după 2 luni, perioadă în care se produce neocolagenul.
”Firele care sunt cele mai bine tolerate sunt cele resorbabile de acid polilactic şi caprolactonă, dar şi firele permanente de polipropilenă. Aceste materiale sunt folosite curent în chirurgie de peste 50 ani, existând numeroase studii asupra biocompatibilităţii lor cu organismul uman. Firele care produc biorevitalizare cu îmbunătăţirea texturii pielii sunt firele monofilament, PDO”, explică medicul.
Proceduri combinate pentru efect ”wow”
Utilizarea firelor în rejuvenarea facială se poate face alături de tratamentele cu toxina botulinica sau acid hialuronic. ”Se recomandă ca injectarea de toxina botulinica să se facă la 2 săptămâni după liftingul cu fire. Acidul hialuronic poate fi injectat simultan cu firele, dar nu în aceeaşi zonă anatomică tratată, de exemplu se poate face liftingul pomeţilor cu fire şi mărirea buzelor cu acid hialuronic”, arată dr. Ina Petrescu.
Fie că alegem să folosim doar liftingul cu fire, fie că dorim proceduri combinate, avem nevoie de câteva zile de recuperare, pentru ca semnele să dispară complet”.
”Este o procedură “de weekend”, fiind recomandabil a fi efectuată la sfârşitul săptămânii pentru ca edemul, roşeaţa sau micile echimoze să se remită”, recomandă medicul.
Cui i se adresează această procedură?
”Pot apela la liftingul cu fire bioresorbabile persoanele între 35 si 55 ani, când adesea o intervenţie chirurgicală de lifting facial este considerată fi prematură, dar şi peste 55 ani când există teama de intervenţie chirurgicală sau când se doreşte evitarea cicatricilor de după operaţie”, spune dr. Ina Petrescu.
Fiind o metoda minim invazivă, procedura se poate efectua sub anestezie locală, dar este recomandabil ca ea să se facă de către un chirurg plastician familiarizat cu operaţiile de lifting.
”În funcţie de tipul de fire folosite, rezultatele durează între 1,5 şi 3 ani, recomandarea pentru repetarea tratamentului cu fire fiind de o dată la 2 ani”, spune specialistul.
Pesoanele alergice la plastic, care au acnee sau infecţii cutanate, cu predispoziţie la formarea de cicatrici keloide, care au boli autoimune, care iau medicamente anticoagulante sau au boli hematologice precum hemofilia nu pot face acest tratament minim invaziv. De asemenea, procedura nu poate fi făcută în perioada sarcinii sau a alăptării.